Het tweede duo deze maand is The Pack A.D. uit Vancouver, in Canada. Becky Black en Maya Miller doen aan garageblues en dat doen ze al sinds 2006. Het duo heeft inmiddels al zeven albums uit, waarvan het vorig jaar uitgebrachte 'Dollhouse' het meest recente is.

Goed, je krijgt dus gitaar en drums en verder niets. Dat roept direct associaties op met bands als The Black Keys, The Kills en The White Stripes en ja, die invloeden hoor je er ook in terug. Vooral bij hun eerdere albums, als er nog behoorlijk wat punk in de nummers doorklinkt. Met de nodige horror en griezeligheid als tekstuele inspiratie denk je trouwens ook al snel aan een band als The Hex Dispensers. Maar op de laatste albums, en helemaal 'Dollhouse', zie je dat de band iets van het garagestramien afstapt. De tempo's gaan wat vaker omlaag en ze slaan wat aan het experimenteren met andere invloeden. Je hoort veel meer pop terug en dat maakt het eigenlijk wel zo leuk. Zo is de gelijknamige single een uitstekend, dreigend nummer met veel meer focus op de ijzersterke melodie. De horror is overigens blijvend: in de videoclip druipt het bloed langzaam van haar voorhoofd terwijl ze zingt.

Black en Miller richten de band op in 2006, als ze elkaar ontmoeten via gezamelijke vrienden. Black speelt al sinds haar 13e gitaar en Miller heeft dan al jarenlange ervaring als scenarist en regisseur. Al snel maakt het duo naam in de lokale scene van Vancouver en omdat ze rap tempo liedjes schrijven zijn er al snel enkele albums. De echte doorbraak is een paar jaar later, in 2013, als ze genomineerd worden voor een Juno Award (de Canadese versie van de Grammy's) voor beste nieuwe band.

Al zijn ze dan maar met z'n tweetjes, de band klinkt groots. De drums worden stevig beslagen en Black bezuigt niet op grootse, beukende riffs, waar ze naar hartelust overheen probeert te komen met flinke uithalen. Een band die niet alleen in een club past, maar ook prima tot zijn recht op een groter festivalterrein. Gelukkig zijn ze eerst nog hier, in onze eigen club. Want daar klinkt het hoe dan ook het best.

– Bart

NB. Dit concert is gratis voor deelnemers van de 'Doing Feminism: A Lectures Day', onderdeel van de International Women's Day en georganiseerd door Womens March Groningen.
Vrijkaarten zijn verkrijgbaar bij de organisatie.