Een programma van korte films waarin liefde, migratie en dekolonialiteit worden verkend in zowel zintuiglijke als narratieve vormen. Thematisch vertrekkend van Bernardo Zanotta's nieuwe film WILD FRUITS, neemt het programma ons mee door unieke cinematografische landschappen met experimentele scifi uit het verleden en obscure herontdekte 35mm shorts. Na afloop van de vertoning is er een Q&A met curator en regisseur Bernardo Zanotta en acteurs Hinke-Ann Eleveld en Andy Smart

Programma:

WILD FRUITS
Bernardo Zanotta, 2024, 35min

Een experimenteel kostuumdrama gebaseerd op het essay 'Of Cannibals' van de Franse filosoof Michel de Montaigne. De film duikt in een reeks episodes uit het leven van fictieve dienaar van Montaigne, genaamd Jean Aurand, die van invloed waren op het schrijven van Montaigne's beroemde tekst. Zanotta construeert een filmische ruimte die net zo kunstmatig is als het podium van een theater, en mengt daarin zowel acteurs als niet-acteurs, die via monologen en nogal absurde situaties getuigen van een soort queer, postkoloniale subjectiviteit.

DE TOUR VAN MONTAIGNE
Jacques de Casembroot, 1957, 14min

De film speelt zich af tegen de achtergrond van Montaigne's idyllische kasteel en maakt gebruik van fragmenten uit Montaigne's "Essais". De film belicht verschillende facetten van het leven van de Franse filosoof. Het begint met een blik op zijn vroege jaren, zijn opvoeding en de belangrijke vriendschap die hij deelde met Ettiene de la Boétie. Het verhaal ontvouwt zich en omvat Montaigne's burgerlijke verantwoordelijkheden als burgemeester van Bordeaux, met details over zijn huwelijk en relaties met vrouwen.

TROPICAL MALADY
Luisa Marques, 2016, 14min

Een frictie tussen twee natievormende projecten gesmeed voor Brazilië in het midden van de 20e eeuw: één is een tropisch beeld belichaamd door de zangeres en actrice Carmen Miranda; de andere is het late modernisme gevestigd in Brazilië tegen het einde van de jaren '50, begin van de jaren '60, belichaamd in Rio de Janeiro door Flamengo Park.