Ik kende The Yawpers zelf eerlijk gezegd nog niet, maar ze zijn toch al het betere deel van dit decennium bezig. De reis begint in 2011 in het Amerikaanse Colorado, waarna de groep een jaar later in eigen beheer de eerste plaat vol catchy cowpunk liedjes uitracht. Een paar jaar hierna volgt een optreden op het SXSW festival in Austin, waar al zoveel bands die wij in VERA hebben mogen verwelkomen in een stroomversnelling zijn geraakt. De band kon rekenen op een platendeal en eenmaal getekend bij Bloodshot Records kwamen er nog drie albums, met Human Question als meest recente afgelopen maand.

Compleet geschreven en opgenomen binnen 2 maanden in Chicago’s befaamde Electrical Audio studio. Met z’n drieën live in één ruimte, voedend op de collectieve energie van de muziek. En dat hoor je terug. Als volgeling van het veelgeprezen en zorgvuldig samengestelde conceptalbum ‘Boy in a Well’ (met als setting de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk, over een moeder die haar ongewilde pasgeboren kindje achterliet), heeft het nieuwe album grote schoenen te vullen. Al vanaf het eerste nummer lijkt dat geen probleem. Een rauwe maar lekkere sound, een beetje psychedelisch zelfs, en een aanstekelijke presentatie van de liedjes. Ik kan mij voorstellen dat, als je net hun werk uit 2012 hebt geluisterd, je wel even twee of drie keer checkt of je wel The Yawpers luistert en je niet per ongeluk je VERA Spotify playlist op shuffle hebt staan of iets dergelijks. Helemaal als je de titeltrack aan hebt staan. Strak groovende drums omlijst met drone gitaren en dromerige vocalen geven een lekkere garage rock sound. Toch niet het eerste waar je aan denkt bij cowpunk.

Ze navigeren echter behendig door de verschillende genres en blijven spelen met de dynamiek tussen de verschillende instrumenten die je op eerdere platen hebt gehoord. Garage rock, blues, country, het komt dus allemaal gewoon voorbij. Op de eerste drie platen heeft de groep een kenmerkende eigen stijl gecreëerd, wat wel eens werd omschreven als “een uitgebreide visie op rock and roll, een die willekeurig wat meepikt uit verschillende folk tradities, punk, rockabilly, blues en alles waar ze verder nog zin in hebben.” Ook voor het nieuw uitgebrachte Human Question geldt dit. Ze trekken alleen net even wat vaker de overdrive pomp open om even stevig los te gaan. Maar er is ook ruimte voor zachter, eenzaam werk (luister ‘Carry Me’!), soms zelfs samen in 1 nummer. Duidelijk meesters in hun vak en een heerlijke pot Amerikaanse rock and roll. Het is altijd fijn om nieuwe muziek te ontdekken, helemaal als het zo lekker klinkt als de Yawpers!

- Merijn