Zo nu en dan zijn er avonden in VERA waarbij de vers geschreven nummers van een band voor het eerst vanaf een podium de oren van de aanwezigen in de zaal mogen betreden. Vanavond zal er op deze manier een plaat gepresenteerd worden van een band die zijn invloeden delft uit een zonnig eiland hier ver vandaan. The Rising Sun: een groepje jongeren die het naar eigen zeggen niet kunnen laten om te stuiteren over het podium, komt met vrolijke, opzwepende reggae, een genre dat we niet met enorme regelmaat hier op de planken mogen zien.

Ondanks het feit dat het een allereerste EP betreft, kunnen we eigenlijk niet spreken van een nieuwe band. De eerste single ‘You and I’, geproduceerd door Arvid Klijzing (onder andere Kraantje Pappie en  Dope D.O.D.) dateert nog uit 2012. Wat meteen opvalt is dat we hier niet met de welbekende Jamaicaanse variant van reggae te maken hebben, maar een bedachtzame mix met rock, funk en pop. Zomerse, karakteristieke reggae melodieën worden afwisselend gespeeld met zomerse rockriffs. Tweede single ‘Insane’ (wederom geproduceerd door Arvid Klijzing) werd een jaar later de wereld in geslingerd. Hopen is natuurlijk dat de band de kwaliteit van deze singles weet door te trekken naar ‘Early Vibes’.

Het hele idee komt van zanger Joey Nojodikromo, gitarist Sebas Graventein, bassist Aditya Sardjono en drummer Abel Felix, van de School voor de Kunsten in Groningen. Toch leuk dat een genre als dit daar nog leeft. Inmiddels zijn toetsenist Stefan Sikkes en blazer-es Danielle Gombert aan het gezelschap toegevoegd. Naast het feit dat vrouwelijke inbreng in deze ‘mannenband’ natuurlijk nooit verkeerd kan zijn, is een saxofoon altijd een gewenste toevoeging, helemaal in een live setting. Goede keuze!

Als support komt het eveneens Groningse Animal Antics mee, die een mix van funk en pop brengen. Ze stonden in 2013 nog in PopGroningen Talent Award finale, ook hier in Vera, dus het podium komt ze niet onbekend voor.

- Merijn