Een uiterst gevarieerde avond vandaag op de VERA-plankieren! Vier uiteenlopende acts, met als enige gemene deler dat ze allen uit Groningen afkomstig zijn. De kick-off mag Hans Hannemann verzorgen, die hier eerder al in de Kelderbar stond. Zijn zware, doorleefde stem doet niet vermoeden dat hij nog een twintiger is en zijn muziek doet eerder denken aan de Amerikaanse Midwest dan aan Groningen-Stad. Johnny Cash heeft er een noordelijk achterneefje bij! Zijn mix van Country, Rock&Roll, Blues en Jazz zal een sfeervolle opening vormen voor deze lange nacht.

Compleet anders gaat het eraan toe bij Vikings In Tibet. Dit is Dreampop! Broertjes Jeppe en Marijn Gooskens besloten hun slaapkamerband met wat vrienden uit te bouwen tot een echte formatie, die spannende, meeslepende prachtpop maakt. Ze hebben net de EP ‘Petrichor’ uit, met vijf intrigerende liedjes vol rustige, kraakheldere gitaartjes, mooie keyboards en een sfeer zoals bands als American Football ooit creëerden. Hier gaan we nog veel moois van horen!

Veel minder serieus gaat het eraan toe bij Shoe Eating Rabbits, voorheen Suicidal Birds. Ik zal me proberen niet te laten afleiden door de puberale flauwigheden op hun Facebook en me puur op de muziek richten, want dat is een feestje. Zij hebben al op allerlei festivals (ook Noorderzon) en onze Kelderbar het volk aan het dansen gekregen met hun Folkbluestrash. Deze licht-anarchistische band bedient zich van accordeon, banjo, viool, gitaar en veel samenzang. Hun debuut heet ‘At The Horse Farm’. Meezingen en -dansen gaat automatisch: een prima opmaat naar de laatste band van de avond.

Want dat zijn The Tightropes! Met een voorliefde voor Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan en Scott McKeon zijn de gitaren weer nadrukkelijk aan de beurt. “Deze mannen weten hoe ze denderende drums, stuwende bassen en jankende gitaren moeten mixen tot een eigen geluid, dat even nostalgisch als eigentijds klinkt”, zo stond in de festivalinfo van Eurosonic, waar dit drietal afgelopen januari stond. Hun jongste EP is net uit, heet ‘3D Music’ en zal neem ik aan vanavond te koop zijn. Strak in pak serveren zij uiterst rockende en soulvolle Blues in het straatje van Jon Spencer. Ook zij stonden al eerder in de Kelder, en nu gaan ze de Grote Zaal naar grote hoogten stuwen. Kom deze vier veelbelovende bands oet Stad supporten!

T-Ice