Het internationale muziekproject In A Cabin With heeft als doel Nederlandse muzikanten met collega’s uit allerlei uithoeken van de wereld bij elkaar te brengen om samen een plaat op te nemen. Die plaat moet dan in beide landen uitgebracht worden, gevolgd door een tournee. De muziek is gratis te downloaden op hun site en wordt tevens, met hulp van MCN (oud-NPI) en distributeur V2, over de platenzaken van Nederland verspreid. De twee initiatiefnemers van deze ‘non profit-organisatie’, Maarten Besseling en Jesse Beuker, hebben in slechts een paar jaar tijd Nederlandse afvaardigingen naar alle werelddelen gestuurd (behalve Antarctica dan, maar daar zijn dan ook geen collega-muzikanten). Kyteman was in Thailand, Stan Diego in Mexico, L’Abbatoir in Marokko, Me & Stupid in Australië en, hoe toepasselijk, Palmbomen in Suriname.

Maar ook Noord-Amerika werd natuurlijk niet vergeten. Zangers Marien Dorleijn (Moss) en David Pino (El Pino & The Volunteers) werden in de Canadese bossen bij La Peche gedropt om met voor hen tot dan toe onbekende Canadezen een plaat op te nemen. In de winter! Naast de samenwerking met hun nieuwe Canadese vrienden, hebben de geïsoleerde ligging, de prachtige natuur en de sneeuw en kou allen hun invloed gehad op het resultaat. Net zoals de Braziliaanse metalband Sepultura ooit diep in het Amazonewoud bij de Xavante-indianen bivakkeerde en op hun plaat ‘Roots’ met tribale percussie en dito zang op de proppen kwam, zo ademt ‘Tika’ (vernoemd naar de zwarte labrador die hen tijdens de opnames gezelschap hield) een ijskoud condenswolkje van de Canadese winter en roept het beelden op van oneindige bergen vol met sneeuwbedekte naaldbomen.

Wat wil je ook als je in een blokhut zit met buiten dertig graden onder nul. Vooral voor David Pino, gespecialiseerd in ‘woestijnmuziek’, moet de overgang groot geweest zijn. Ik heb niet de beschikking over de volledige plaat bij dit schrijven, maar de songs die ik hoorde klonken veelbelovend. Het klinkt ingetogener dan Moss en dreigender dan El Pino, maar fans van beide bands zullen zich hier zeker in kunnen herkennen. Dit kan wel eens een speciaal avondje gaan worden, met beide zangers in een andere rol dan we van ze gewend zijn. En wie weet gaat het ze daarna net zo voor de wind als eerdere bands die via In A Cabin With overzee optraden. The Black Atlantic kon op tour door de USA, Chop Wood en Stan Diego traden op tot in China, en op SXSW weten ze ook vaak wel wat IACW-bandjes een podium te geven. Met andere woorden, Tika zal niet het eerste ‘toevallige’ samenwerkingsproject zijn dat tot vol wasdom weet te komen. Maar ook zij maken er een goede kans op. Berenmuts op en langskomen dus!

T-Ice