De Nederlandse Gram Parsons wordt hij wel genoemd. Dan is het toch te hopen dat Tim Knol van de pillen afblijft, want anders heeft hij nog maar twee jaar te gaan. Maar dat zit wel snor waarschijnlijk, want we hebben het hier wel over de jonge man die midden in alle gekte rondom zijn persoontje doodleuk zei tijdelijk te stoppen met muziek om zich te focussen op fotografie. Gelukkig kruipt het muzikale bloed waar het niet gaan kan en is na een hiatus van bijna twee jaar Tim Knol terug op het podium. Met een nieuwe plaat die 15 november uitkomt en de welluidende titel Soldier On draagt. Stug doorgaan, ook al is de afloop ongewis.

Maar het is niet zomaar op de oude voet doorgaan – er is wel degelijk het een en ander veranderd. Zo heeft Knol een vrijwel geheel nieuwe band om zich heen geformeerd. Gebleven is Anne Soldaat (gitaar), maar Matthijs van Duijvenbode is wegens andere verplichtingen als toetsenist vervangen door Eric Lensink. Verder doen ditmaal mee Jeroen Klein (drums) en Reijer Zwart (bas). Beide werkten al mee aan Knols eerste album, dus zijn zeker geen vreemden voor zijn muziek. Na try-out shows in onder andere Leeuwarden en Middelburg heeft Groningen de eer om als podium te dienen voor de aftrap van een verse clubtour.

Op het moment van schrijven is Soldier On nog nergens officieel te beluisteren, maar eerste single ‘Motion of Life’ (met achtergrondzang van goede vrienden Tangarine) klinkt bijzonder catchy. Als die een goede indicatie is voor de rest van de plaat, kun je een avond vol steengoeie popsongs verwachten. En om toch nog even terug te komen op die Gram Parsons-vergelijking (overigens een artiest waar Knol zelf absoluut door zegt beïnvloed te zijn): tijdens zijn afwezigheid van het toneel heeft de bolleboos uit Noord-Holland nog even een eigen platenlabel opgericht. Tender Records heet het, en hij wil er werk van onbekende artiesten op uitbrengen. In kleine, handgenummerde oplages en exclusief op vinyl. Van een liefhebber voor de liefhebbers. Respect.

In het voorprogramma staat vanavond Maurits Westerik, frontman van dat leuke Utrechste bandje GEM. Westerik is verliefd op Into the Great Wide Open (ik herinner me nog een spontane kampvuursessie tijdens de allereerste editie – toen sowieso alles nog spontaan ging) en heeft afgelopen jaar op Vlieland een plaat opgenomen met een nieuwe band, die Bewilder heet. In februari verschijnt het album bij Excelsior, maar Westerik geeft eerst solo een paar voorproefjes. Daarna starten de officiële try-outs met band. Dus wil je als eerste het nieuwe materiaal horen (in uitgeklede versie), kom dan vanavond zeker langs!

Weedebee

Vanaf vandaag (15/11) ligt Tim Knol's album Soldier On in de winkels of bestel hem hier!