Times Like Deese (Maarten Schmidt & Thomas Doebele, 2011)
Blu-ray, kleur, 88 min, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
English with Dutch subtitles

Groninger première

Blues, de oorsprong van zo veel hedendaagse rock- en popmuziek. Maar ook de taal van een hele bevolkingsgroep. In Clarksdale, Mississippi, gingen de Nederlandse filmmakers Maarten Schmidt en Thomas Doebele op zoek naar de bron, de sporen en de huidige betekenis van de blues. Negermuziek, zoals men vroeger zei. De Afro-Amerikanen gebruikten deze muziekvorm al vroeg als uitlaatklep voor hun gevoelens, zij het positief (liefde, vriendschap, puur geluk) of negatief (angst voor slavernij, discriminatie, minderwaardigheid). 

Veel musici hebben de rassenscheiding in de VS nog bewust meegemaakt en verwerken hun ervaringen in hun muziek. De kijker hoort het resultaat, gecombineerd met verhalen van de musici zelf. Hierdoor lijkt de muziek een extra dimensie te krijgen en de verhalen diepgang. De twee elementen versterken elkaar en brengen op een rustige manier het gevoel ‘blues’ over, want blues is meer dan muziek, zo weten we na het zien van Times Like Deese. Misschien nog de mooiste vondst in deze film is het gevoel van hoop. De bluesmuzikanten geloven er consequent in en slagen erin dit gevoel door te geven in hun liedjes, want, zoals de ondertitel luidt: You can’t keep a man down always.

Maar gelukkig gaat deze film niet alleen maar over herinneringen en het verleden. Hij vertelt ook het verhaal van de hedendaagse bluescultuur en daarmee het verhaal van de zwarte bevolking van de VS. Hoe is hun situatie nu? Wat vinden ze van de eerste Afro-Amerikaanse president? Is blues als middel om verdriet en teleurstelling te uiten overbodig geworden? Helaas blijkt uit de vele persoonlijke verhalen dat armoede en discriminatie nog steeds niet tot het verleden behoren en daarom een blijvend bestanddeel van de blues zijn. Times like Deese is meer dan een muziekfilm, meer dan een documentaire over blues, het is een oogopenend portret van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de VS. En dat in combinatie met mooie, meeslepende bluesritmes. Wat wil een film- en muziekliefhebber meer?

Birte.