Tja, wat kunnen we er nog over zeggen. together PANGEA. Je kunt mij niet wijsmaken dat je er als garagerock en/of -pop liefhebber nog nooit van hebt gehoord het afgelopen jaar. Dat was het jaar van ‘Badillac’, het derde album vanuit Los Angeles.

Voorheen opereerde het trio - voor mij in ieder geval - nog redelijk onder de radar met een soort ongekookte uptempo garagerock. De nummers waren (vaak) kort, klein in productie en bevatte een stevige rammel. Niks verkeerds aan natuurlijk, maar een goede visie van hoe de muziek zou moeten klinken en de overstap naar het label Harvest Records gaf de mogelijkheid en middelen om dat grotere geluid vast te leggen. Het resultaat is een geweldige opname, meer power in de drums en gitaarpartijen en een volmaakte balans tussen vuil en helder gedefinieerd. Uiteindelijk is er zowel op het gebied van songwriting als geluid een behoorlijke vooruitgang geboekt.

De plaat dook onlangs al een paar keer op in de jaarlijstjes van de stukjesschrijvers. Wachten was het natuurlijk op de uitslag van de jaarlijkse VERA poll, de prijs die er écht toe doet. Is er ook hier een plekje weggelegd voor Badillac, of wellicht zelfs een aanvulling op de muur in de Grote Zaal voor het Amerikaanse driemanschap? Dubbele kansen zou je zeggen, naast het uitbrengen van de plaat hebben ze ons in 2014 al op een spetterend bezoekje getrakteerd. Kijk, zo speel je nu een liveshow! Laten we hem er even bij pakken: ja hoor, de treble! Volgens de deelnemers van onze poll niet alleen het beste concert en uitgebrachte album in 2014, maar ook gewoon meteen de beste band overall. Dat ze binnen een jaar weer terugkeren zegt wel iets over de hoog gewaardeerde status van VERA’s nieuwe habitué. Een hoge verwachting is moeilijk te overtreffen, maar dit bleek Will, Eric en Danny tijdens de eerste poging net zo moeilijk als het strikken van de veters. Houdt dit in dat de verwachting nu nog hoger is? Maakt niet veel uit, lijkt mij.

Wat, niet overtuigd? Je hebt nog je twijfels of dit enthousiaste drietal de kostbare avonduurtjes waard is? Luister dan zelf naar de VERA/LIVE split 7-inch met Traumahelikopter die begin dit jaar het levenslicht heeft gezien. Wel snel een kaartje kopen daarna!

- merijn