Wie altijd zegt dat het onmogelijk is om 8 liedjes te spelen in 16 minuten tijd zal mooi beteuterd op zijn (of haar) neus staan te kijken wanneer ‘Here Come Tommy and the Commies’ hem (of haar) onder ogen en in de oren komt. Deze ‘LP’ van de band Tommy and the Commies duurt namelijk zestien minuten en bevat precies en exact 8 liedjes. Hopelijk is het nu dan ook voor eens en altijd afgelopen met die oeverloze discussies over de beroemde en beruchte achtliedjesinzestienminuten-regel, blij dat ik uiteindelijk gelijk heb gekregen (ik riep het altijd al natuurlijk).
Anyway, Tommy and the Commies maken vrij fantastische powerpoppunk en ‘Here Come’ is hun eerste release op Slovenly Records en tevens hun debuutplaat. Misschien had ik beter eerst kunnen zeggen dat het hun debuutalbum is, waaruit al volgt dat het ook hun eerste worp op Slovenly is, maar goed, men zegt altijd ‘schrijven is schrappen’, en niet ‘schrijven is de hele tijd terug gaan in je tekst om reeds opgeschreven dingetjes en feitjes om te draaien om de hele boel zo logisch mogelijk te maken’, dus we laten het maar mooi zo.
Vergelijkingen met andere bands die voor de hand liggen zijn natuurlijk Undertones, Buzzcocks, Ramones, Stiff Little Fingers. Persoonlijk moet ik ook denken aan alle blije herinneringen die ik heb aan Wheels On Fire, Barreracudas en Nightmare Boyzzz, bands met fantastische liedjes en precies de goede attitude. Om van dat laatste een voorbeeld te geven in het geval van onze gasten van vanavond; Beat on the Bratwurst is een EP van een voormalig band van een Tommy and the Commies lid (de band heet Strange Attractor, ook de moeite waard). Ik vond het grappig dus ik dacht ik deel het even.
Op Soundcloud kun je het album alvast luisteren. Zet alleen even een eierwekker op 15.59 minuten zodat je niet vergeet onmiddellijk op repeat te klikken als ie op is. Doe je dat niet dan begint Soundcloud doodleuk met het afspelen van Lil Peep en XXXtentaction, wat ontzettende sukkels zijn. Tommy and the Commies zijn geen sukkels en jij ook niet, zolang je maar 3 november bij en met ons plezier komt maken in de Kelderbar.|RALF