Vrij onverwacht was daar in 2009 ineens De Speeldoos, een samenwerking van Torre Florim (frontman van De Staat) en Roos Rebergen (Roosbeef). Een ep met zes Nederlandstalige nummers, geïnspireerd op gedichten van verstandelijk gehandicapten. Recht uit het hart en recht voor zijn raap. Een boel lovende recensies en een paar optredens later ging de speeldoos echter alweer dicht. Om afgelopen Eurosonic nog onverwachter dan de eerste keer weer open te springen. Een last-minute toevoeging aan het programma van Noorderslag maakte dat Torre & Roos plots weer volledig in de belangstelling stonden. Zou het er dan toch van komen, een vervolg? En jawel – De Tweede Speeldoos brengt nog eens zes liedjes en een serie optredens. Gelukkig ook in Vera.

Dit keer zijn de teksten gebaseerd op gesprekken met leden van een toneelgroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Over dansen, verliefd zijn, gepest worden. Over een discotheek beginnen terwijl je niet zo goed kan zien. (‘Ga je mee naar mijn discotheek / Ik zie misschien niet zo goed / Maar ik weet dat jij er alles aan doet / Dat ik de goede kant op dans.’) Fris en ontwapenend. Om de nummers kracht bij te zet is een supergroep geformeerd met leden van zowel Roosbeef als De Staat. Denk dus niet dat je wat dromerige teksten begeleid  door pianogepingel gaat horen – dit is een heus rockconcert. Een uniek project dat net zoveel liefde en aandacht van een zo groot mogelijk publiek verdient als Torre & Roos er zelf ingestopt hebben.

Vooraf speelt Ian Clement (frontman van het Vlaamse stonerrocktrio Wallace Vanborn) een solo-set. Dat zal even wennen zijn voor mensen die hem bijvoorbeeld afgelopen december nog met band in Vera hebben gezien. Clement gaat waar zijn gevoel hem voert. Dat is momenteel even weg van de harde intense muziek, richting gloedvol & ingetogen. Soberheid troef. Een hernieuwde kennismaking met een wonderbaarlijke muzikant. Debuutplaat Drawing Daggers is net een maand uit als Clement in Vera staat. De messen worden geslepen voor een nieuwe start. Zorg dat je erbij bent!

Weedebee