Total Trust werpt een indringende blik op digitale controle in China, waar een ongekende mate van staatstoezicht heerst door middel van vertrouwen, angst, gehoorzaamheid en verzet. Het onderzoekt de veranderingen in sociaal gedrag als gevolg van een alziende maatschappij en vindt zijn blijvende kracht in de mensen die vechten tegen het misbruik van de staatsmacht. 

De laatste jaren voelt de Chinese regering zich bedreigd door het toenemende activisme en de publieke verontwaardiging over de vertragende economie en de toenemende sociale problemen. Om deze gebeurtenissen tegen te gaan is China begonnen met de uitbreiding van een geavanceerd digitaal systeem over het hele land. Dit systeem, dat erop gericht is burgers te volgen en te controleren, hun gegevens te verzamelen en te analyseren en gedragingen te categoriseren als strafbaar of prijzenswaardig, hoopt politieke weerstand binnen de samenleving te voorspellen voordat het gebeurt. 

En sinds COVID wordt de pandemie misbruikt om een gatloos digitaal controlenet te installeren. De burgers worden 24/7 in de gaten gehouden zoals nooit eerder gedacht.  We leren hoe dit complexe digitale toezicht werkt via de mensen die onder dit toezicht leven - van gewone mensen tot mensen die vanwege hun kritisch denken een bijzonder doelwit van de overheid zijn zoals advocaten en journalisten.


Gerard Ritsema van Eck is universitair docent bij de sectie IT-recht van de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn onderzoek richt hij zich op kwesties als surveillance, privacy en gegevensbescherming. Momenteel is hij betrokken bij een multidisciplinair project rond het thema slimme mobiliteit en heeft hij een grote interesse in alle verbindingen tussen recht en data.

Adi Stoykova is universitair docent Technologierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze heeft een dubbele PhD-graad in recht en informatiebeveiliging. Haar onderzoek richt zich op de regulering van cybercriminaliteit en mensenrechtenkwesties met betrekking tot nieuwe technologie voor strafrechtelijk onderzoek, digitaal bewijsmateriaal en gebruik van kunstmatige intelligentiesystemen door de politie.