Van geen enkele andere band heb ik de afgelopen jaren de groei van zo nabij meegemaakt als van Town of Saints. Mijn eerste kennismaking was in januari 2011, toen de band nog Stain on Teflon heette en met het Schotse Three Blind Wolves de allereerste huiskamershow verzorgde voor mijn hobbyprojectje wishfulmusic, dat die maand enigszins bij toeval ontstaan was. Een paar maanden later kwam de naamswijziging, ingegeven door het vertrek van zanger/gitarist Teake Damstra (Mr Richard). Vanaf dat moment vormden Groninger Harmen Ridderbos (gitaar) en zijn Finse partner Heta Salkolahti (viool) het kloppende hart van folk-’n-roll-act Town of Saints. Per show varieerde de verdere samenstelling van de band (bas, percussie, extra gitaar en/of viool, achtergrondkoor...), maar wat altijd bleef was de tomeloze en aanstekelijke energie van Harmen & Heta. Geen show was hetzelfde, maar het was altijd feest!

Afgelopen jaar heeft de band besloten als trio verder te gaan. Geen fratsen meer met allerhande extra muzikanten, maar volledige focus. Percussionist Sietse Ros, die al veelvuldig van de partij was, werd aangesteld als vaste drummer en de band speelde een eerste verpletterende show in deze definitieve samenstelling tijdens Noorderslag 2013. Toen was daar ineens het aimabele Utrechtse platenlabel Snowstar Records (o.a. I Am Oak, LUIK, Kim Janssen) dat de band graag wilde inlijven en komt/is er nu een dot van een debuutalbum Something to Fight With, waarop een band is te horen die duidelijk meters heeft gemaakt. Van de voorzichtige start als ‘busking act’ jaren geleden tot een volwaardige podiumband die je bij je lurven grijpt en je niet meer loslaat. Met vele tientallen, zo niet honderden shows in de vingers bespeelt Town of Saints je moeiteloos. Je gaat automatisch mee in de energie, of je nou wil of nie(t).

Als opwarmer neemt Town of Saints maar liefst twee bevriende acts mee. Met het Nijmeegse OIIO stond de band al eens eerder in een dampende Groningse huiskamer en op Roodehaan, dus dat is al een bewezen topcombinatie. Werd de tegendraadse folk toen nog gedefinieerd door banjo en traporgel, met de afgelopen mei uitgebrachte EP Soon is OIIO meer de elektronische weg ingeslagen en schuurt het geluid tegen de indierock aan. Een toetsenist armer, treedt de band vanavond voor het eerst als kwartet op. En er is alweer gloednieuw materiaal aangekondigd op de setlijst! Tot slot kun je vanavond ook nog genieten van Hello Piedpiper, waar de Keulenaar Fabio Bacchet achter schuilgaat. Met slechts een gitaar en een warme stem, verhaalt hij als een moderne Bob Dylan in zijn folkliedjes over vriendschap en vrijheid.

Weedebee