Bandjes die proberen te ontsnappen van de verveling dat het wonen in een klein dorp met zich mee brengt, hebben we er daar al niet genoeg van? Kennelijk niet, want TRAAMS bevestigt maar weer dat dit een prima motivatie is om tot goede muziek te komen.

Frontman Stu Hopkins runde in 2011 een club in West Sussex met als doel het enorm saaie lokale nachtleven wat op te peppen. Het was hier waar het trio elkaar voor het eerst tegen het lijf liep. “We had to start a band. It was all we had."

Al die rusteloze energie werd vanaf dag één in het project geknald. Het trio kwam in de eerste maanden van 2013 met de EP ‘Ladders’, om vervolgens al een half jaar later met een compleet album op de proppen te komen. Het eerste nummer van de plaat ‘Grin’ verraadt ook gelijk de blueprint voor het geluid van de band - gitaar, bas en drums, allemaal met elkaar verbonden in een fijne, krautrock-achtige groove. Vooral de wat langere nummers luisteren heerlijk weg. Ondertussen is TRAAMS een enorm strakke live band geworden die zijn podium ervaring heeft opgedaan naast bands als Parquet Courts, Dope Body en FIDLAR.

In het voorprogramma staat de band Man Hug II, die pas geleden nog te bewonderen was in de Kelderbar. De drie Downstagers en een Zienema-medewerker weten hoe het moet: compromisloos hard. Wat nou, subtiliteit. Zelf noemen ze het fuzzy feedback noise. Denk aan een kruising tussen The Wipers en Black Flag, met een dikke laag feedback eroverheen. Luister hier de demo.

Gratis toegang op vertoon van de bon uit de laatste Vera Krant (wel Maandkaart nodig).