...And You Will Know Us By The Trail Of Dead komt voor de vijde keer naar Vera, na optredens in 2002, 2005, 2009 en voor het laatst in 2013. De underground rockers van Trail Of Dead (zoals de band gemakshalve wordt aangeduid) voelen zich op ons underground pop podium als een vis in het water en dat levert keer op keer spetterende shows op. Nu bestaat de band al zolang, dat het 20 jaar geleden is dat Trail Of Dead het furieuze 'Madonna' (1999) uitbracht. Naar aanleiding van dit jubileum speelt Trail Of Dead 'Madonna' integraal en als toetje ook nog eens doorbraakplaat en klassieker ‘Source Tags & Codes’. Wie Best Kept Secret vorig jaar heeft bezocht, had al het geluk de dwarse en explosieve underground rock van ‘Source Tags & Codes' live te mogen ondergaan. Nu mogen we er in Vera van genieten, nadat we eerst het hectische juweeltje 'Madonna' over ons heen hebben laten denderen.

In 2013 staat Trail Of Dead hier in Vera nog na het uitbrengen van de achtste plaat 'Lost Songs' (2012), waarop de punk en noise-energie van de eerste platen terug is te horen. Hierna is er in de tussentijd nog één plaat uitgebracht, simpelweg 'IX' (2014) getiteld, waarop de songs meer op postrock, krautrock en psychedelica leunen, zoals we wel van de latere platen gewend zijn. 'Lost Songs' is een meer boze plaat, waarop Trail Of Dead haar frustratie over de Syrische burgeroorlog ruim baan geeft en een nummer opdraagt aan Pussy Riot, waarvan leden op dat moment zijn opgesloten. Destijds schreef ik daar op deze plek dit over:

"Zoveel woede vraagt natuurlijk om een agressieve benadering. Meer punk en minder progrock en psychedelica, een pad dat sinds 'The Century Of Self' uit 2009 weer is ingeslagen. 'Lost Songs' doet denken aan Hüsker Dü en platen, die ooit uitkwamen op het Dischord label van Ian Mackaye (Fugazi). Muziek waarin pure furieuze energie hand in hand gaat met melodische popsongs. Hiermee gaat de band terug naar de meer doordenderende sound van de eerste platen, voor doorbraakplaat  'Source Tags & Codes' uit 2002, waarop de band wat vaker gas terug neemt om vervolgens in een orkestrale bombast van geluid weer te exploderen.

Trail Of Dead is halverwege de jaren 90 in Austin, Texas opgericht rond frontmannen en jeugdvrienden Jason Reece and Conrad Keely, afwisselend op zang, gitaar en drums. Mede door de wilde live-shows, waarin aan het einde meestal wel iets van het instrumentarium sneuvelt, krijgt de band een cult-status als anarchistische noise-helden. In de loop der jaren is de band al een aantal keren in Vera te zien geweest, vaak in een andere bezetting rond Reece en Keely. Deze keer krijgen we een getergde band in een viermans bezetting voor de kiezen."

Diezelfde getergde band zullen we nu 'Madonna' en ‘Source Tags & Codes' zien spelen. Waaraan hebben we dit verdiend?

Dikkie.

De garagepunk formatie Avalanche Party zal de avond voor ons openen. Deze snoeiharde band uit Noord Yorkshire, Engeland is er één om mee te maken.

Avalanche Party werd opgericht door de twee broers Joe en Jordan Bell, die vanaf hun twaalfde al samen op de planken staan. De urgentie van deze vijfkoppige band druipt ervan af en ze zijn vooral intens, fuzzy en snoeihard.  Hun indrukwekkende live reputatie bracht ze vrijwel langs alle relevante podia in de UK en Europa. De hoogste tijd dus dat we ze welkom heten in Vera.

Timetable
20:00 Doors open
20:15 Avalanche Party
21:10 ... Trail of Dead plays Madonna
22:10 ... Trail of Dead plays Source Tags and Codes