Vanwege het uiterst avontuurlijke Le Guess Who? is er rondom dit festival ruimte voor bands die je nauwelijks op de Nederlandse podia kunt zien. Trees Speak bijvoorbeeld - een van de laatste tips van Jan Kooi. Trees Speak is een vrij productief duo dat in korte tijd al een viertal geweldige, vaak instrumentale platen maakte, die allemaal iets te veel onder de oppervlakte blijven. Het is wellicht de makke van overwegend instrumentale muziek, maar de platen zijn te goed om aan je voorbij te laten gaan.

Trees Speak is het geesteskind van de heren Daniel Martin Diaz and Damian Diaz, uit Tuscon, Arizona. Meestal zijn ze met z'n tweeën, maar er schuiven met regelmaat ook gelijkgestemde creatievelingen aan, die bijdragen aan platen. Bijvoorbeeld Gabriel Sullivan, bekend van Giant Sand en ooit nog eens solo in VERA. Het duo Diaz laat zich vooral inspireren door de weidse luchten (vooral 's nachts) en de oneindige woestijnlandschappen die Arizona rijk is. Dat hoor je duidelijk terug in de platen.

De bandnaam heeft niets met de log lady uit Twin Peaks van doen, maar met een toekomstidee, waarbij bomen en planten gebruikt kunnen worden voor opslag van gegeven. Het past bij de platen, met titels als 'Vertigo of Flaws, Emancipation of the Dissonance and Temperance in Irrational Waveforms' (2021) of 'PostHuman' (2021), met dito futuristisch artwork.

Daarentegen klinken niet futuristisch. Ze klinken eerder bekend in de oren, omdat Trees Speak leunt op het geluid waar de liefhebber al sinds de jaren '60 dol op is. De sound van Trees Speak is moeilijk te vatten, want het heeft een behoorlijk divers palet. Het heeft de Motorik van bands als Can en Neu!, maar ze vieren ook zonder handomdraai uit in de sound van Tangerine Dream. Het heeft net zoveel invloeden van John Cage als van Sun Ra, maar past ook prima in het onheilspellende bereik van John Carpenter. Als je het liever naar nu wilt trekken: liefhebbers van de bands Beak> of Kikago Moyo moeten ook zeker komen kijken.

Zoals gezegd: bands als Trees Speak vind je niet vaak op de Nederlandse podia en dat is zonde. Want Trees Speak is een geweldig spannende band die veel te gaaf is om niet te komen kijken. Slinger anders 'PostHuman' aan op je favoriete streaming app en je bent overtuigd.

niek