Tropical Fuck Storm, een van de spannendste bands van het moment, komt terug naar onze club. Dat is enkel goed nieuws. Want ze maakten hier al eerder indruk, ver voor die gigantische ommezwaai in ons leven. Toen toerden ze met hun klasse debuut ‘A Laughing Death in Meatspace’ en hun LP ‘Braindrops’ stond op het punt van verschijnen. We zijn inmiddels een pandemie en drie Tropical Fuck Storm-releases verder.

Tropical Fuck Storm is een band uit band uit Melbourne en heeft, naast Lauren Hammel (High Tension) en Erica Dunn (Mod Con), Gareth Liddiard en Fiona Kitschin in de gelederen. Je zou Tropical Fuck Storm – zij het kort door de bocht – daarom een wilde doorstart van The Drones kunnen noemen. The Drones stonden al vaker in Groningen en die band liet onze harten veelvuldig sneller kloppen. Maar Tropical Fuck Storm is avontuurlijker; het zoekt, het schuurt en het verkent meer dan de geweldige The Drones dat deden. Al delen ze dezelfde intensiteit.

De sound van Tropical Fuck Storm vat zich het beste samen in het met dreigende deunen verzonken nummer ‘Soft Power’, waarin ze zingen: ‘Yeah hold your fire man don’t shoot. Here comes the Oompa Loompa with the nukes!’ Het is afkomstig van hun geweldige debuut ‘A Laughing Death in Meatspace’, die mij destijds door Jan Kooi – die stevig wordt gemist – werd aangeprezen. ‘Hou je van het oudere werk van Nick Cave, voordat hij met een piano in de weer ging?’ Jan Kooi sloeg de spijker op de kop. ‘A Laughing Death in Meatspace’ is dreigend, gedrogeerd, meeslepend, overstuurd, ongemakkelijk en geweldig.

De plaat ‘Braindrops’ is een geweldig experimenteel vervolg op het debuut en kende met ‘Paradise’ een klasbak van een hit, net zoals ‘You Let My Tyres Down’ dat was op ‘A Laughing Death in Meatspace’. Het vorig jaar verschenen ‘Deep States’ is behoorlijk geestverruimend en schuwt van alle drie het minst het experiment, waarmee de band zich langzaam heeft losgewrikt van vergelijkingsmateriaal. Onlangs verscheen de wat meer traditionele EP ‘Moonburn’, die met het titelnummer weer zo’n krachtige Tropical Fuck Storm-hit heeft. Wat de discografie van de band alleen maar versterkt.

De platen van Tropical Fuck Storm verschijnen bij het sympathieke Joyful Noise, een thuis voor onder andere Suuns, Deerhoof, Oneida, Dale Grover, maar ook onze eigen Eerie Wanda. Een bijzonder label, waar vorig jaar ook de prachtige plaat van Springtime verscheen – een andere band van Gareth Liddiard waarin ook Jim White (Dirty Three) speelt. Het is een plaat voor liefhebbers van freejazz en aanverwante genres. Het toont opnieuw de veelzijdigheid van Liddiard.

Wie een avond mee op avontuur wil, moet komen kijken bij Tropical Fuck Storm. En laten we wel wezen: Jan Kooi tipte vaak mooie bands. Tropical Fuck Storm was daar een van.

niek

Support: Ultimate Crumpets
Deze nieuwe Groningse band met leden van Guard Llama en Kinoo maakt melancholische rock liedjes met her en der wat invloeden uit de 90´s zoals Buffalo Tom en Nada Surf.