Adam Stephens en Tyson Vogel hadden al op jonge leeftijd door wat ze later voor de kost wilden gaan doen. Waar de meeste twaalfjarigen tegenwoordig achter de Xbox hangen met een controller in de knuistjes waren deze heren in hun tijd al samen aan de muzikale carrière aan het timmeren. Toen ze uiteindelijk de tienerjaren voorbij waren verscheen het duo voor het eerst op het podium onder de naam Two Gallants. De twee jeugdvrienden maakten twee zelf uitgebrachte CD's en verspreidden deze door het land met shows in kroegen, huiskamers of gewoon op de hoek van de straat.

Na een debuutplaat kwamen ze in 2006 met het tweede album 'What The Toll Tells' en werd het gaspedaal volledig ingedrukt. Met gevarieerde nummers van folk, naar indierock en weer terug, tourden ze als een sneltrein door Amerika en Europa. Naast de vele clubshows en zomerfestivals werd er ondertussen ook nog even een prijs opgepikt, en wel de felbegeerde jaarlijkse VERA poll. Na een paar jaar ging het allemaal even wat rustiger en was er zelfs sprake van een driejarige hiatus. Maar muzikanten in hart en nieren kunnen natuurlijk nooit lang zonder een gitaar of drumstokjes in de handen, getuige de vorig jaar verschenen plaat ‘The Bloom and The Blight’.

Gelukkig was dat het wachten waard. De traditionele folk-invloeden zijn ingeruild voor een wat hardere sound. Het schuurt wat meer en er is af en toe een uitstapje naar de donkere hoekjes van de country muziek. Stephens en Vogel weten de luisteraar weer een set gevarieerde nummers voor te schotelen, waar het van folky getokkel zomaar over kan gaan in scheurende rock met tergende zang. Hier en daar klinkt het wat als The white Stripes, maar dan met een geweldige drumpartij die precies op de juiste momenten de accenten weet te leggen.

Voordat de voormalig pollwinnaars vanavond de verkregen status mogen waarmaken, is voor The Hickey Underworld de taak weggelegd om de zaal eens goed op te warmen. Dat moet geen probleem vormen voor het Antwerpse viertal, dat catchy garagerock brengt met hier en daar een heuse metal nasmaak. Net als Two Gallants gaat dit natuurlijk gepaard met een uitstekende liveshow, daar wil je bij zijn!

Merijn