Je hebt er van die bands bij. Ongeacht hoe oud de leden zijn, in welke band ze gespeeld hebben en in welke vorm ze steken, ze zijn goed, bij het irritante af.

Eén van die bands is AttackRobotAttack. Ja de band naam schrijf je aan elkaar, dat klinkt namelijk beter. Meer zoals hun muziek ook klinkt aan-een-stuk-door-beuken. Moeilijk doenerij op de vierkante centimeter, maar dan strak, snel en melodieus. Sympathieke lui ook die twee bebaarde mannen, slechts uitgerust met gitaar en drumstel. Ze speelden voorheen in Brito en Grinding Halt stonden vorig jaar voor het eerst bij ons in de kelder en mogen dus zoals bekend op herhaling.

Bedenk me net dat dit met Cloud Rat was, vorig jaar. Die eindigde als nummer 1 in de Downstage special categorie. Ergens eind oktober gaan ze een split 10” uitbrengen met Break Character. Ze hebben me gevraagd dat even te benoemen dus bij deze. Betekent dus ook dat we nog lang niet van ze af zijn. Gelukkig. Zulke bands spelen nooit tering lang en dus is het altijd fijn als er een dubbel gevormd wordt. Vanavond niet anders.

Udarnik uit Nijmegen speelt heftige tegendraadse noiserock. Desolaat, agressief en politiek getint. ‘ Singing songs of angry men’ volgens hun bandcamp. Dat klopt. Getuige de nummers die op de bandcamp staan. Van het nummer ‘catfish forms’ staat een geniaal grappig clipje online, zeker kijken het kijken waard. Dat nummer staat dan weer op het debuut album die de titel “Mommy shoots a reindeer” meekreeg.

Als ik de site een beetje bekijk, tel het clipje er bij op, kijk naar de voorkant van de hoes en naar de naam. Heb ik ook de indruk dat ze een stiekeme voorliefde hebben voor de USSR, althans, de kleuren en stijl. Rusland en industrie. Gezellig zo met Sotsji in het vooruit zicht (of is dat al bezig?). Muzikaal misschien ietsje lichter dan de Groningers maar zeker een voor de liefhebber van een donkere, zware avond en dus uiterst fijne dubbel in onze kelder. Op naar ons eigen Holland house… de kelder! | ANCO