Lang was er op gewacht, dat optreden van het Ufomammut in Vera vorig jaar. De Italiaanse band, die middels spectaculaire optredens op onder andere Roadburn een aantal jaren daarvoor al veel indruk maakte met een duistere, eigenzinnige mix van doom, stoner, sludge, drone en psychedelica. Aansprekend voor zowel liefhebbers van stoner en doom bands als YOB, Electric Wizard en Kyuss, als van  psychedelische 70's bands als Hawkwind of de oude Pink Floyd. Het trio wisselt op een uiterst effectieve en muzikale manier  trage, verstilde momenten af met verwoestend bulderende erupties. Of zoals mijn collega Vera-scribent Hans het vorig jaar al stelde: "dit is geen 'hard omdat het moet'-band, maar een band die volume in zijn arsenaal heeft opgenomen naast herhaling, stilte, uitstel en puur geduld."

Met een verpletterend optreden in Vera voldoet Ufomammut in juli 2012 volkomen aan de verwachtingen. Daarbij krijgen we voornamelijk werk  van de dubbelplaat 'Oro' te horen, de plaat die weer eens de zoveelste overtreffende trap is van de ware space-trips die de band al eerder heeft uitgebracht. Sinds het doom metal debuut  'Godlike Snake' in 2000 wordt elke plaat ingenieuzer en gevarieerder dan de voorganger en is de muziek inmiddels allang genre-overstijgend te noemen. 

Het is niet zo, dat de muziek van Ufomammut elke keer compleet verandert, maar elke keer zijn de composities van een hoger nivo, waarin de dynamiek steeds verbetert, de gitaarriffs nog meer doordringen en je als luisteraar door de soms spookachtige en dan weer uitschreeuwende zang in samenhang met subtiele en smaakvolle synths en samples in een inktzwarte, eindeloze kosmos wordt gezogen. Deze duistere sfeer wordt tijdens de live-shows nog eens versterkt door de vervreemdende beelden van het Malleus Rock Art Lab, waarin twee van de drie Ufomammuts actief zijn.

Tijdens de 'Magickal Mastery Tour' krijgen we een staalkaart van 15 jaar Ufomammut voor de kiezen, waarin ouder werk in een nieuw harnas wordt gestoken. We kunnen wederom niet wachten!

Zolle, een duo dat eveneens uit Italië komt, opent de avond. De band bestaat uit een drummer en een gitarist die korte, snelle instrumentale nummers maken met zware, gruizige laaggestemde gitaarriffs en beukende drums. Het gelijknamige debuutalbum verschijnt op Supernatural Cat, het platenlabel van Malleus Rock Art Lab.

Dikkie.