Eindelijk het langverwachte podiumdebuut van Ufomammut in VERA. Al enkele jaren heeft men het over het onvoorstelbare laatste album van deze band (Idolum, Eve en dan nu ORO) en elke keer hoe fantastisch het zou zijn als dit toch een keer naar VERA kon komen. Ook van mensen van wie je het helemaal niet verwacht, maar Ufomammut is dan ook zoveel meer dan de zoveelste “Stoooonerdoooooommmm” band en hoe hopeloos tekort doe je ze achter de tralies van dit hokje!

Op papier is het een genreband: Mannen met baarden, stemmige blik, 6 albums op 5 labels, nummers van een kwartier, gericht op herhaling en volume, niet te betrappen op ook maar één commerciele gedachte… Maar stap daaroverheen (en wat is beter als eerste introductie dan een liveconcert, luister je dus vooral niet in!) en ontdek een volledig ontwikkelde en voldragen muzikale visie. Neem gerust al jullie Pink Floyd en Hawkwind liefhebbende ooms mee, dit is geen “hard omdat het moet”-band, maar een band die volume in zijn arsenaal heeft opgenomen naast herhaling, stilte, uitstel en puur geduld.

Het nieuwe album ORO wordt in twee delen uitgbracht. Het eerste deel anderhalve maand terug, het tweede in het najaar. De recensies van alle albums van Ufomammut zijn zonder meer lovend met fantastische beschrijvingen van de muziek zoals “The sound of planets breaking” en “The head of a man that’s been kicked in the face by a horse”… Ik ben niet één negatieve recensie tegengekomen over welk van hun albums dan ook! De band heeft onlangs getekend bij Neurot, het label van Neurosis. Als dat geen seal of approval is dan weet ik het ook niet meer!

Tektonisch, episch, kosmisch….Dat zijn de woorden die me te binnen schieten bij het beluisteren van Ufomammut. Het laatste werk heeft minder “hard-zacht” trucjes en  werpt zich meer als een deken over je heen. Een deken als een porseleinen gletsjer van tijd, honing en lava met een gouden randje. Ja ik vind het ontzettend goed inderdaad!

Ortega, een vier-koppig sludge/doom gezelschap uit het Noorden van Nederland, zal de avond openen. De band, die al sinds 2007 actief is, komt binnenkort met een gloednieuwe EP genaamd 'A Flame Never Rises On Its Own'.

- Hans