Uinko Eerenstein is een singer-songwriter uit Amsterdam, maar van oorsprong een Drent. Je zou hem mogen kennen van het spelen in vele steden en dorpen, een tourtje met Lucky Fonz III en zijn optreden in de Subroutine showcase van afgelopen Eurosonic. Nu schijnt Uinko ook in Groningen gestudeerd te hebben, maar goed, welke Nederlandse singer-songwriter niet?

Het eveneens Subbacultcha! verantwoorde Awkward I en ook Lucky Fonz zijn voormalig stadjers. Maar toch klinkt Uinko anders. Alsof er niks van zijn bio klopt en Uinko gewoon de bastaardzoon van Meindert Talma en Spinvis is. Uit het nummer Ga d’r Uit: “Ga de nacht in man / Kijk of de meisjes soms gewillig zijn / (zal wel niet)”. Van teksten die recht uit een Jiskefet sketch kunnen komen naar een van ironie ontdane parel. Uit het nummer Ik Moest Denken Aan Mijn Tijd Hier Op Aarde En Ik Moest Huilen: “Ik moest denken/ aan mijn tijd/ hier op aarde/ en ik moest huilen”.

In mijn vriendenkring lijken buitenlandse singer-songwriters het van de Nederlandstaligen te winnen, want er lijkt iets viezigs te kleven aan het begrip Nederlandstalig. Wat dat is weet ik niet, misschien het altijd lonkende Tros muziekfeest, of het idee dat Martin Bosma hier ook van kan genieten. Wat mij betreft mag Uinko de volgende Radio 2 hit schrijven. Een gegeven dat nog wel dichterbij is dan je zou verwachten, want volgens het internet komt zijn aankomende plaat uit op Excelsior Recordings.

Je hoeft geen chauvinist te zijn om Uinko Eerenstein te waarderen, of misschien wel, maar schaam je er niet voor. Want wat is er nu fijner dan een singer-songwriter die z’n teksten zingt in een taal die je machtig bent? Neem een nummer als Momenten, over schoolkamp in groep 8, in Assen. Of het nummer Koopman, over een shantikoor, een marktkoopman en mandarijntjes. Pure melancholie aangelegd met gortdroge humor.

Ik word hier erg blij van. Kom vanavond ook, neem je vrienden en je vrienden’s vrienden mee, en wie weet neemt Uinko z’n band The Incredible Doo Dahs ook mee.

- Thomas