Vanavond bevrijdende klanken in de kelderbar. Twee bands die niet direct in genres te vatten zijn, maar bands die hun navolging kennen in de noise en drone van Black Dice met de beatgevoeligheid van psychedelische-acid-dance Pictureplane. Spannende nieuwe muziek door een groep muzikanten die geluiden recyclen, samen met nieuwe geluiden en dit laag op laag opbouwen waardoor iets compleet nieuws ontstaat. 

Het uit Portland afkomstige Diamond Catalog is een van de vele projecten van underground figuur Pat Maherr. De tracks die hij met zijn DJ Skrew achtige project Expressway Yo-Yo Dieting maakte hebben een goede indruk gemaakt in de pers en ook binnen VERA viel de plaat erg goed. Diamond Catalog is Pat samen met Lala Conchita. Afgelopen jaar hebben ze een cd op NNA Tapes uitgebracht, waar ze beats, found sound, samples tot psychedelische collage’ s bouwen. Dan weer donker, dan weer licht. Boomkat heeft een fantastische omschrijving gemaakt: “Jaw-dropping and mind-bending post-Dance Music bricolage from Diamond Catalog [..]Ultimately it's one of the most exhilarating, incredible records we've heard all year and nothing short of essential for those that know.”.

De Groningse avant garde helden Vakantie brengen op de vooravond van hun zomertour met Earth Control een nieuwe cd uit, getiteld Blij Water. Dit duo, bestaande uit VERA VJ en kunstenaar Rik Möhlman en VERA DJ en kunstenaar Gijs Deddens. Samen maken ze met drum computers, synthesizers, effectbakjes en veel andere geluiden een mix van reverbende drums, sprankelende synths en echo'ende percussieve melodielijnen tot bos house, laidbackgabber, acidkraut of progressive world music. Live zitten ze soms tegenover elkaar met slechts hun bakjes voor hun, wat afhankelijk van de avond kan uitlopen tot een rustige ambient set maar ook kan uitlopen tot een energieke neo-gabber house set. 

Lekker dansen met twee acts die absoluut meetellen in de internationale scene. Suggestie voor deze avond: Eerst even langs het stadspark en daarna door naar Vera voor twee van de spannendste acts van dit moment. Ik zou het wel weten als ik jou was. - THOMAS