Bandjeswedstrijden, daar kleeft toch vaak een beetje een Idols-imago aan. In de wereld van de international pop underground moeten we daar over het algemeen niet zo veel van hebben. Maar in België hebben ze een wedstrijd voor rockbands die wel degelijk leuke bands naar boven weet te halen. Humo’s Rock Rally, ooit van gehoord? Meerdere winnaars van die wedstrijd stonden al eens op het podium van onze club, onder andere Novastar, Das Pop en Goose. En vanavond kunnen we daar The Van Jets aan toevoegen!

The Van Jets wonnen de wedstrijd in 2004, en sindsdien gaat het hard. Hun debuutalbum ‘Electric Soldiers’ werd heel goed ontvangen en al snel stonden ze op het hoofdpodium van grote festivals als Rock Werchter en Pukkelpop. In 2010 volgde een tweede plaat, waarvan de hit ‘The Future’ het meest gedraaide nummer van het jaar werd bij Studio Brussel. Ook in Nederland kunnen we de toffe indiepop-bands uit België wel waarderen. The Van Jets hebben al geregeld in Nederland opgetreden, zo stonden ze in Vera al eens in het voorprogramma van The Black Box Revelation.

Het is maar goed dat The Van Jets vanavond geen voorprogramma maar hoofdact zijn, anders hadden ze nooit genoeg tijd gehad om al die leuke ultra dansbare liedjes te spelen. Inmiddels hebben de vier Belgen uit Oostende net hun derde album uitgebracht en die barst van de vrolijke, opzwepende nummers. Nog altijd veel gitaar, maar tegenwoordig lijkt elektronica de overhand te voeren. Veel synthesizer, veel whoohooohoo en meezingbare refreintjes. Gelukkig weten ze daar ook nog een dosis rock ’n roll in te gooien dus het is geen slappe indiepop. Ik hoor er wat MGMT in en Two Door Cinema Club, maar ook sterke gitaarriffs die aan The Strokes doen denken.

The Van Jets maken eigenlijk perfecte liedjes voor onze wekelijkse swingavond. En laat hun optreden nou net op zaterdagavond plaatsvinden – kan je na afloop van hun concert gewoon lekker verder dansen, met hoogstwaarschijnlijk nog wel een paar gezellige Belgen als gezelschap! 

- Marinke