De dag dat ik dit schrijf (29 april) is de dag dat het langverwachte vierde album van The Veils uitkomt! Eerlijk gezegd was ik de band al een tijdje uit het oog verloren - het vorige album dateert dan ook al uit 2009 en heeft nooit zo’n indruk op mij gemaakt als de voorgangers, en dan vooral Nux vomica (!), dat deden. Dat Finn Andrews zich nog steeds melodramatisch met de grote vragen des levens bezig houdt, kan je merken aan de titel van het album: ‘Time stays, we go’.

Op de nieuwe plaat is meer ruimte voor gitaar en zijn de onmiskenbare pianoloopjes naar de achtergrond verdwenen. Het maakt de melodieën een stuk degelijker. Waar Finn eerder nogal zwaar op de hand was en met zijn stem klagend en tergend een donkere, duistere wereld bezong, komt hij in het nieuwe werk minder nerveus en dreigend over. The Veils en vrolijk in één zin noemen zal waarschijnlijk nooit gebeuren, maar het geheel is luchtiger en er wordt een stuk meer gerockt.

 De nieuwe liedjes missen daardoor wel dat rauwe randje dat vooral de fans een warm hart toedragen. Het is rustiger en veiliger dan ik van ze gewend ben. Ik zou graag schrijven dat een liedje als 'The Pearl' echt een pareltje is, of dat 'Birds' het album vleugels geeft… De nieuwe liedjes zijn niet slecht, verre van zelfs, maar halen het niet bij favorieten als 'Lavinia', 'Nux Vomica' of 'A Birthday Present'.

Is die oude Veils-magie dan helemaal verdwenen? Zeker niet en de liefhebbers van de band weten allang waar het goud te vinden is: Live zijn ze ontzettend goed! Ik heb het geluk gehad ze al meerdere keren en tijdens verschillende albums live te zien en het was elke keer ronduit fantastisch! Groots, meeslepend, grote hoogten, diepe dalen, dat werk. Ongegeneerd spuugt Finn zijn ziel en zaligheid uit en vleit zich voor je voeten neer. Als je er ooit bij was weet je waar ik het over heb!

De nieuwe plaat klinkt als het meest toegankelijke werk van de band en gaat er misschien nu toch echt voor zorgen dat ze bij een groter publiek door gaan breken. Sowieso een onderschatte band, die Veils. Zorg er dan ook voor dat je ze niet mist! Een band van dit kaliber met zulk sterk materiaal, die kom je niet vaak tegen in zalen van ons (bescheiden) formaat!

 

Harald