VERA bestaat 120 jaar, een mijlpaal die we niet geruisloos voorbij willen laten gaan! Daarom vieren we ons 24e lustrum met een open dag en een avondvullend inhoudelijk programma.

Overdag gooien we voor het eerst het hele pand aan de Oosterstraat 44 open, van Kemenade (huiskamer) tot Backstage en van Artiestenhotel tot de Zeefdrukwerkplaats. Altijd al eens een kijkje willen nemen op plekken die normaal gesproken voor het publiek verborgen blijven? Nu is je kans! Hier lees je er alles over.

VERA Talkshow
In een avondvullende talkshow onder leiding van presentatoren Anne Jan Toonstra en Jelte Posthumus (Papegaaiduikers) bespreken we in drie delen de geschiedenis van VERA met prominente gasten uit heden en verleden:

Jaap Smit
Tegenwoordig is Jaap Smit ab-actiaat van de VERA reünistenkring (van oud-studenten), maar was van 1962 tot 1970 een van de drijvende krachten achter de lezingencycli, die zelfs landelijke faam verwierven en gedeeltelijk in boekvorm verschenen.

Han Bennink
Drummer en jazz muzikant Han Bennink stond 50 jaar geleden (1969) voor het eerst in VERA. In 2014 tourde hij samen The Ex en Thurston Moore (Sonic Youth) langs de Nederlandse podia en stond hij wederom in VERA op de planken. Overdag (op 31 aug) treedt hij eveneens in Groningen op bij de ZomerJazzFietsTour.

Syp Wynia
Bekend als journalist en columnist van o.a. Elsevier, maar van 1970 t/m 1975 was Wynia VERA programmeur en heeft in die tijd een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van studentenvereniging naar open jongerencentrum. Samen met Sander Doeve vertegenwoordigden ze de takken cultuur en politiek binnen VERA en organiseerden tussen 1971 en 1974 concerten en culturele projecten. Het is vooral jazz, blues en pubrock dat geboekt wordt. Na zijn tijd in VERA schreef hij als journalist van het Nieuwsblad van het Noorden o.a. de recensie van Joy Division in VERA.

Dr. Pieter Caljé
Auteur van ‘VERA: vorming en vriendschap 1899-1974’. Caljé beschrijft in zijn boek 'VERA: vorming en vriendschap 1899-1974' de ontstaansgeschiedenis van de vereniging en 75 jaar gereformeerd studentenleven.
Sinds 1991 is Caljé hoofddocent politieke cultuur aan de Universiteit Maastricht. Hij heeft zich gespecialiseerd op het terrein van de universiteitsgeschiedenis en de studentencultuur. Caljé promoveerde op de geschiedenis van de Groningse universiteit en het studentenleven in de negentiende eeuw. Toen hij zelf nog in Groningen studeerde – van 1971 tot 1980 – was hij lid van de ‘open jongerenvereniging’ Vera. ‘Wij Veranen waren sterk met de maatschappij bezig, en met de culturele revolutie van die dagen,’ zegt Pieter Caljé, geboren in 1952.

Peter Weening
Peter (PePr) Weening is sinds begin jaren '80 muziekprogrammeur, artistiek leider en boegbeeld van VERA. In die bijna 40 jaar is er teveel gebeurd om hier op te noemen, maar hij was overal bij en zal bevraagd worden over de belangrijkste omslagpunten uit deze periode.

Special guest: Toody (Dead Moon)
Als rock'n'roll een dikke laag zwarte modder zou zijn, dan zou Toody Cole er tot diep over haar middel in staan. Als bassist tourt ze met haar man en gitarist Fred Cole vanaf 1980 vanuit hun basis in de bossen rond Portland, Oregon onafgebroken over de hele wereld door de outbacks van de underground rock. In 1987 richt het echtpaar Cole samen met drummer Andrew Loomis het legendarische Dead Moon op. De band die in pure, vuige eenvoud punk, garage, country en psychedelica in elkaar laat versmelten. In 1990 komt Dead Moon voor het eerst naar Europa komt en staat dan in Vera.
In 2006 valt Dead Moon na bijna 20 jaar uit elkaar en wordt de weg vervolgd met Pierced Arrows en het semi-akoestische duo Fred & Toody. In totaal liefst 29 keer - een absoluut record - zal Toody met Fred in Vera spelen. De naam Dead Moon raakt onlosmakelijk met Vera verbonden. Als de Coles op bezoek komen, dan is het net of er familie op bezoek komt en rolt de een na de andere smakelijke anekdote over tafel. Naast de band runt het echtpaar Cole ook een muziekwinkel en een platenlabel, beide Tombstone geheten. Alles in eigen hand en totaal onafhankelijk. Na het trieste overlijden van Andrew Loomis in 2016 en man Fred Cole in 2017 is Toody het enig overgebleven lid van Dead Moon.
We zijn uiteraard erg blij dat we Toody weer in Vera mogen verwelkomen. Als er iemand iets weet over de undergound muziekscene in Amerika en ver daarbuiten, dan is het Toody wel. Tevens zal zij met Toody & Friends een aantal nummers ten gehore brengen.

Maaike Borst (heeft helaas moeten afzeggen)
Als journalist voor het Dagblad van het Noorden en trouw bezoeker sinds de jaren '90 een echte VERA kenner. Maaike Borst is auteur van ‘VERA VUUR - De wrijving tussen politiek en cultuur in jongerencentrum Vera'.

Meindert Talma
Kind aan huis in VERA en toch Nederlands Onbekendste Popster, Meindert Talma: muzikant, zanger en schrijver, een Groninger afkomstig uit Friesland. Tot nu toe heeft hij liefst veertien eigenzinnige en goed ontvangen platen gemaakt. In 2013 verscheen Kelderkoorts, als CD en boek. In deze roman-albumcyclus vertelt Meindert Talma over zijn avonturen als muzikant die een band begint, langs de zalen trekt en teleurstellingen kent. In Kelderkoorts sluit de 27-jarige, verlegen slungel Meindert Talma zich aan bij de Hobbyrockers, een merkwaardig, cultureel collectief uit de stad Groningen. Met de voorzitter en secretaris van de Stichting Hobbyrock begint Meindert The Negroes waarmee hij als zanger en organist een tweedeling teweegbrengt in de Groningse muziekwereld.
Meindert Talma is de meest geboekte Nederlandse artiest in onze club.  Vanavond zal hij een kort optreden geven en een passage voorlezen.

Erik Dijkstra
Oud-medewerker van Vera Zienema en (tegenwoordig) als presentator bekend van o.a. Bureau Sport, De Jakhalzen en Per Seconde Wijzer. Erik Dijkstra komt vertellen over zijn tijd als VERA medewerker.

Femke Eerland
Femke Eerland studeerde Kunst en Kunstbeleid (nu: Kunsten, Cultuur en media) aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar studie werkte ze bij verschillende culturele organisaties en belandde ze bij het Noorderzon Performing Arts Festival - waar zij sinds 2008 algemeen directeur is. Daarnaast is zij voorzitter bij Stichting Maakfestival/MakerFaire050 Groningen, lid van de adviesraad bij de Stichting Verhalen van Groningen en is zij verbonden als adviseur aan de Raad voor Cultuur. Tevens is ze trouw VERA bezoeker sinds haar middelbare schooltijd.

Tjeerd van Dekken
Als oud-voorzitter van de Raad van Toezicht van VERA en sinds kort Gedeputeerde van de Provincie Groningen weet Tjeerd van Dekken (PvdA) als geen ander de positie van VERA in het huidige en toekomstige politieke landschap te duiden.

Olaf Veenstra
Als muzikant stond Olaf Veenstra sinds begin jaren '90 met meerdere bands op de VERA planken, waarvan de bekendste toch zeker Green Hornet is. Na vele jaren als coördinator bij Noorderlicht te hebben gewerkt is hij sinds 2016 directeur van VERA en zal bevraagd worden over de uitdagingen die heden en toekomst brengen.

Eva Waterbolk
Sinds haar vroegste puberjaren vond ze in VERA dé plek waar ze zich muzikaal en sociaal het meest thuis voelde. Als trouwe bezoeker en muzikant (o.a. De Messen, maar ook solo) komt ze uit de doeken doen wat een club als VERA voor haar heeft betekend en ze speelt uiteraard een nummer uit haar oeuvre.

DJ: Jan Kooi
Overbuurman Jan Kooi van Platenboer Elpee kennen we al jaren als muzikaal geweten van de underground. Tijdens deze avond zal hij toepasselijk vinyl opzetten en zijn keuzes toelichten.

Presentatie: Anne Jan Toonstra & Jelte Posthumus (Papegaaiduikers).
Deze graag geziene presentatoren kun je kennen van de jaarlijkse Glasnost talkshow/OOG Radio uitzending, live vanaf Noorderzon. Daarnaast zijn ze als de Papagaaiduikers actief voor verscheidene presentatieklussen, altijd scherp, maar met een dosis humor.

20:30 - 21:00: Deel 1 - VERA 1899 - 1975
21:20 - 21:50: Deel 2 - VERA 1976 - 1999
22:10 - 22:40: Deel 3 - VERA 2000 - heden & toekomst

De VERA Geschiedenis
Mocht je nu denken, eigenlijk weet ik niet zoveel over de afgelopen 120 jaar van VERA, hier vind je onze uitgebreide geschiedenis.

Artwork: Megan de Vos