Wat eerst een Downstage concert moest worden is omgetoverd tot een complete avond in samenwerking met de Academie voor Popcultuur te Leeuwarden. De Academie bestaat 10 jaar en er staan maar liefst vijf AVP bands op Eurosonic/Noorderslag. Eerst kun je genieten van twee Leeuwarder bands om vervolgens je lekker in het zweet te dansen op de DJ-sets van Vera DJ’s en Blackbox Red.

De avond begint in de grote zaal met de achtkoppig Tribal Indiepop band, Sklero.  Diepe drumsounds, analoge synthesizers, akoestische gitaren, banjo’s, vervormde piano’s en vreugdevolle samenzang maken melodische indiepop. Ondanks hun jonge bestaan, heeft Sklero een sterk imago en spelen ze met een muur van geluid de zaal plat. Gebalanceerde samenzang, uitstekende muzikanten en veel interactie tussen bandleden en het publiek.

Na Sklero verhuizen we naar de kelderbar waar Leeuwarder Dreampop/indie band Sväva je laat meevoeren in een set melodieuze en meeslepende liedjes. De band ontstond in 2012, toen Bente en Michelle elkaar ontmoetten op de Academie voor Popcultuur en tussen hen een bijzondere, muzikale chemie bleek te zijn. Na een aantal veranderingen in de bezetting bestaat Sväva uit Bente Hout (bass/zang), Michelle Hindriks (gitaar), Olivier Copini (gitaar), Thies Rademaker (synth) en Jelmer Terwal (drums).

Ondanks hun ‘underdog imago’ maakt de band grote sprongen. Zo wonnen ze in juni 2013 de Kleine Prijs van Fryslân, traden ze op in 013 Tilburg, Freeze Festival, Ekko, Tivoli en spelen ze op Eurosonic en in de Melkweg. Kort geleden hebben ze het nummer Halcyon Days opgenomen als Pelican Session en zijn ze bezig met opnames voor hun debuutalbum. Een band waar je nog veel van gaat horen.

Om de avond energiek af te sluiten is er nog een AVterParty verzorgd door Vera DJ’s en speciale AVP gasten waaronder het duo Blackbox Red, die eerder op de avond een te gekke show geven op Noorderslag.

UPDATE: Heather, de allereerste single van Sväva is uit! En is nu gratis te downloaden en te beluisteren op Bandcamp, Soundcloud en Youtube. Binnen enkele weken ook op iTunes en Spotify.