Op woensdag 11 juli presenteren De Oosterpoort en VERA Groningen een exclusief concert van Grammy-award winnaar Bon Iver. Het concert zal in een tent op een zomerse locatie plaatsvinden, aan het strand van de Kardingerplas te Groningen. Het zal tevens de enige show deze zomer zijn in Nederland.

Voor For Emma, Forever Ago (2008) sloot Justin Vernon zichzelf af van de wereld. Hij zat in een hutje in een desolaat besneeuwd landschap in Wisconsin en bedacht, schreef en leefde de nummers voor zijn solo debuut.

Voorafgaand aan deze eenzame periode in zijn leven speelde Vernon bij baardige folk-Americana band DeYarmond Edison. De overige leden formeerden Megafaun en Vernon ging alleen verder als Bon Iver. De liedjes op For Emma.. zijn als waterdruppels in een woestijn. Hoopvolle gitaar-erupties gedijen over Vernons melancholische klaagzang, de teksten zijn eenzaam als gebroken harten en dichten een gemoedstoestand toe, die versmelt met de verstilde omgeving.

Af en toe licht een nummer op door sferisch gebruik van toeters (for emma) of versnelde drums (flume), maar over het algemeen blijft het album een akoestische luistertrip in een gekwelde ziel. Toch spreekt de stilte op dit indiefolk album veel mensen aan, waaronder Kanye West met wie hij collaboreerde op My Beautiful Dark Twisted Fantasy en ook mede kopstemmer  Neil Young is een fan. Zijn opvolger, simpelweg getiteld Bon Iver wordt met open armen ontvangen door een dorstig publiek. Vernon lijkt ontsnapt uit de intimiteit van het hutje op de hei en voegt op deze plaat een groter instrumentarium toe, waaronder synthesizers, een vette bas, saxofoon en zelfs een fietsbel. De productie is groots, de nummers zijn welhaast spannend, dreigend en meeslepend. Desalniettemin blijft Vernon met zijn unieke raspend hoge sirenenstem de spil van het album en verdrinkt hij niet in de soms overdadige orkestrale veelheid.

Support van Bon Iver is het electro-pop gezelschap Poliҫa uit Minneapolis. En de hype rond deze band met prominent op de voorgrond tredende zangeres Channy Leaneagh is groot.
Debuut album Give You The Ghost is een stevig gepolijst sythpopjuweeltje met de strakke r&b/dance productie van Ryan Olson (de man achter Gayngs).

De liedjes klinken loepzuiver en Leaneagh's stem is gladgestreken als een kreukelvrij laken. De plaat is een soort vreemde, maar lieflijk opwindend aandoende mix tussen Portishead, This Mortal Coil en Santogold. Futuristische disco en funk op grote schaal, met een retestrakke ritmesectie waarin wapperende fluisterliedjes worden afgewisseld met opera-esque electrobeats. Sireen en opwindend tegelijkertijd.Samenwerking

Het concert van Bon Iver is de eerste samenwerking tussen de twee Groningse podia: De Oosterpoort en VERA Groningen.

Faciliteiten
Naast reguliere dranken hebben wij ook gedacht aan goede koffie en eten zoals crêpes, broodjes beenham, friet of schaafijs. Dus kom gerust in de middag, geniet van de Kardingerplas en muziek door Vera Swingavond DJ’s Karlijn en Ralf. Tot a.s. woensdag!

Rolstoelers
De organisatie houdt rekening met rolstoelers, maar een gratis begeleiders kaart is hier niet van toepassing.

Bereikbaarheid
Het concert vindt plaats aan de Kardingerplas in Groningen tussen Klimcentrum Bjoeks en Skicentrum Snowlimits. Het terrein is vanaf 17.30 uur geopend voor publiek en de optredens vinden plaats van 19.00 tot 22.00 uur.

Het terrein is goed per auto, openbaar vervoer en fiets te bereiken en op loopafstand van Transferium Kardinge. Het Transferium dient als gratis parkeerplaats voor auto’s en vertrek- en aankomsthalte voor openbaar vervoer. Het Transferium is gelegen naast sporthal Kardinge, aan de ringweg ten noordoosten van Groningen. Van 16.30 tot 19.00 uur en 21.30 tot 23.20 uur rijden extra bussen (download aangepaste dienstregeling) van en naar het Centraal Station. Voor de fietsers en bromfietsers is er een aparte parkeerplaats voor de ingang van het terrein.

Bekijk het evenemententerrein, de bushalte, parkeerplaats en fietsenrekken met behulp van Google maps: http://goo.gl/maps/IzgQ. Het adres voor de autonavigatie is: Kardingerplein 1, 9735 AA, Groningen.

Openbaar vervoer
Het evenemententerrein is per bus uitstekend te bereiken. Om hier vanaf Centraal Station met het openbaar vervoer te komen maak je gebruik van onderstaande lijndiensten. Van 16.30 tot 19.00 en van 21.30 tot 23.20 uur rijden extra bussen van en naar het Centraal Station. Download de aangepaste dienstregeling.
- lijn 3 richting Lewenborg
- lijn 6 richting Beijum
- lijn 65 richting Zoutkamp
- lijn 165 richting Zoutkamp
- lijn 163 richting Lauwersoog

Fiets
Voor de fietsers en bromfietsers is er een aparte parkeerplaats. Deze bevindt zich vlakbij de ingang van het terrein.

Auto
Adres navigatie: Kardingerplein 1, 9735 AA, Groningen.

Het evenemententerrein is goed per auto bereikbaar via de oostelijke ringweg van Groningen, de N46. Volg op de N46 de borden naar het Transferium en recreatiegebied Kardinge. Daar is een groot parkeerterrein met maar liefst 1.000 parkeerplaatsen, waarvan gratis gebruik kan worden gemaakt.
UPDATE: Er zijn wegwerkzaamheden aan de Ringweg Oost, we raden aan de Ringweg West te nemen!!

Vanaf de A28 / Assen
- Neem afslag Oldenburg (D) en voeg in op de E22/N7 richting Eemshaven /Hoogezand /Delfzijl /RING-zuid.
- Houd links aan bij de splitsing, volg de borden naar RING-Oost/Eemshaven en voeg in op de N46.
- Sla rechtsaf naar de Kardingerweg.
- Neem de 1e afslag rechts om op de Kardingerweg te blijven.

Vanaf de A7 / Drachten
- De weg vervolgen naar N7
- Houd links aan bij de splitsing, volg de borden naar RING-Oost/Eemshaven en voeg in op de N46.
- Sla rechtsaf naar de Kardingerweg.
- Neem de 1e afslag rechts om op de Kardingerweg te blijven

Bon Iver
woensdag 11 juli 2012, terrein open: 17.30 uur - aanvang 19.00 uur - eindtijd: 22.00 uur
Kardingerplas, Groningen (Kardingermaar, 9747 ZZ)
kaarten: € 34,- (excl. servicekosten) > Het concert is uitverkocht.