In januari presenteren we het eerste VERA Gypsy Fest, een festival in het teken van zigeuner- en folkmuziek. Voor wie wel eens naar het International Gipsy Festival in Tilburg is geweest zal het programma wellicht bekend voorkomen. Zo vreemd is dat dan ook weer niet, want het zijn toonaangevende bands binnen het genre en muziek maken dat kunnen ze zeker.

We trappen vanavond af met Trikosis. Deze multiculturele band (de leden komen uit Nederland, Italië, Spanje, België en Congo) omschrijft zichzelf als een international street gypsy anarcho folk band. Een hele belofte, maar laten ze die nou honderd procent waar maken. Reizend door Europa speelt het gezelschap op de meest bijzondere plekken en weet het keer op keer een geweldig optreden neer te zetten.

Wie na het eerste optreden denkt dat het voorbij is, heeft het goed mis. Vrijwel direct na Trikosis staan de volgende muzikanten alweer op het podium. We hebben het hier dan over HoppaH! Bestaande uit louter Nederlanders maakt de feestband, want feest dat wordt het, gebruik van een groot aantal instrumenten (denk aan: accordeon, viool, drums en klarinet). Iets wat overigens elke band vanavond kenmerkt. Ondanks de zwaarmoedige doch relativerende teksten staat HoppaH! voor vrolijke en kleurrijke muziek waarbij je niet stil kunt blijven staan.

Tien jaar geleden al aangekondigd als uw maaigrage tuinmannen, komen wij uw bloementuin weer eens goed bemesten. Zo luidt de openingszin op de website van Grassmoawer. Vervolgens de brandende vraag: wat dan te verwachten? Tja, dat weten ze zelf eigenlijk ook niet helemaal, maar een paar steekwoorden om het toch enigszins duidelijk te maken: klezmer, balkan, punk en rock. De voornaamste reden dat dit zestal muziek maakt is het plezier ervan en dat hebben ze. Gelukkig voor ons resulteert dit vervolgens in zeer aanstekelijke, dansbare melodieën waar zelf de stijfste hark nog van gaat dansen.

De avond wordt uiteindelijk afgesloten door Pushin Wood Soundsystem. Het is niet de eerste keer dat het drietal de taak krijgt van een geweldige avond een fantastische te maken, maar tot nu toe zijn ze daar altijd in geslaagd. Er bestaat geen twijfel dat het ze ook ditmaal weer zal lukken alle energie uit je lijf te halen zodat je, wanneer je laat in de nacht thuis komt, uitgeput op de bank in slaap valt.