Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape (Jake West, UK 2010)
Met
Inleiding door producent Marc Morris + verrassingsfilm uit de ‘video nasties’ collectie!

20.00 Inleiding avond en praatje Marc Morris
20.15 Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape 
          
gevolgd door Q&A met Marc Morris
21.45 Pauze

22.00 Verrassingsfilm
 
Killer Nun, Mardi Gras Massacre, Cannibal Holocaust, Toxic Zombies. Titels die je wat zeggen? Stuk voor stuk video nasties van de eerste orde, met een onberispelijke stamboom. Vanavond eerst een documentaire van Jake West, getiteld Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape (UK 2010), over het fenomeen, en wel ingeleid door de producent zelf! Een boeiende man, deze Marc Morris, mede-auteur van The Art of the Nasty over artwork van video nasties en producent van allerhande op kortfilmgebied. Zijn docu biedt van alles, waaronder interviews met filmmakers Ruggero Deodato (Cannibal Holocaust) Neil Marshall (The Descent, Doomsday), Christopher Smith (Severance, Black Death) en Andy Nyman (Ghost Stories). Na afloop beantwoordt hij ook nog eens vragen uit het ongetwijfeld hevig ontdane publiek.

Wellicht dat iedereen weet wat video nasty betekent, maar de term stamt dus uit die o zo boeiende Britse Thatcher-jaren. In de jaren tachtig vdve kwam video opeens op – videotheken verschenen overal en om aan de enorme vraag aan verhuurbaar materiaal te voldoen, verscheen er van alles. Zo ook veel goedkope horror, veelal uit Italië en de VS. Omdat er ook met videocamera’s geschoten kon worden, raakte low-budget filmen weer helemaal in zwang. De Britten hadden er met deze vuige video nasties een schandaal bij, tabloids & parlement roerden zich danig en de onomwonden genaamde British Board of Film Censors (BBFC) had het er maar druk mee. Uiteindelijk kwam er wetgeving, de Video Recordings Act 1984, en de BBFC heette opeens de British Board of Film Classification. Al gauw volgde een zwarte lijst, eigenlijk op verzoek van verhuurders, die wilden weten waar ze aan toe waren.

Inmiddels was het begrip gemeengoed en werd het omarmd door een ieder. The Damned brachten een liedje uit, The Young Ones wijdden er een aflevering aan. En jullie, beste Zienemabezoekers, zullen vanavond ook een ware, onvolprezen, ongetwijfeld bloeddoordrenkte, dan wel kotswekkende video nasty aanzien! Jazeker! Uitsluitsel over de titel zal slechts de avond zelf brengen. En dat het video wordt, betwijfel ik ten zeerst. Een must voor (film)historici, horreurachtige types, would-be censors en wat diesmeerzij.

david