“The television screen is the retina of the mind's eye. Therefore, the television screen is part of the physical structure of the brain. Therefore, whatever appears on the television screen emerges as raw experience for those who watch it. Therefore, television is reality, and reality is less than television” - Max Renn

Met deze quote duiken we gelijk in de kern van Videodrome; een dystopische wereld waarin tv zo vergroeid met het menselijk brein dat er sprake is van een nieuwe stap in de menselijke evolutie. De show ‘Videodrome’ laat door de versmelting van vlees en metaal mensen in een nieuwe onbekende wereld stappen. En zo zie je ook hoe hoofdpersonage Max in deze koortsdromerige wereld beland wanneer Videodrome zijn hersenen heeft beschadigd. Max moet het doen met een verwrongen visie van de menselijkheid die onvrijwillig is geprogrammeerd in zijn geest, waarbij het steeds onduidelijker wordt wat nog hallucinatie of realiteit is.

De organische samensmelting van vlees en staal is een belangrijk onderdeel van Cronenbergs werk. Het leverde de cineast een bijnaam op, namelijk de ‘meester van de body-horror’. Een typische Cronenberg film kan je dan ook herkennen aan vlezige, viscerale lichamelijke transformaties en de verwevenheid van psychologie en technologie. Videodrome is bij uitstek één van de films die niet mag ontbreken wanneer we het hebben over zijn eigenzinnige oeuvre.

-Hilde