Net zoals in de jaren ’80 talloze metalbands in het kielzog van de ‘Big Four’ (Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax) als paddenstoelen uit de grond schoten en begin jaren ’90 veel bands de ‘Big Four of Grunge’ (Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Alice In Chains) imiteerden, zo zag je vanaf halverwege de jaren ’00 een hele colonne Britse bands achter Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, Bloc Party en Editors aan stuiteren. Ik zeg stuiteren, want zij bedienden zich vrijwel allen van uiterst dansbare post-punk. Allerlei hitjes kwamen op de Swingavond voorbij, waaronder ‘Same Jeans’ van The View, uit Dundee. Die song, en de single ‘Wasted Little DJs’, betekenden hun doorbraak naar het grote publiek; een half jaar later kwam de debuutplaat ‘Hats Off To The Buskers’ binnen op nummer 1 in de UK. Ze waren toen nog tieners. Ik zag ze in 2007 op Eurosonic en het was jong en wild!

Het gevaar waar veel van de bands toentertijd met open ogen inliepen, waren de tweede en derde plaat. Ja, je moet ze wel maken, maar hoe zorg je dat je je publiek niet vervreemdt en tegelijk toch relevant blijft? Wie herinnert zich niet de hossende festivalweides als Kaiser Chiefs speelde? En kijk eens wat daar van geworden is. Ook The View heeft het lastig gehad, met de platen ‘Which Bitch?’ en ‘Bread And Circuses’, die bijna leidden tot eeuwige vergetelheid. Maar dit viertal, dat als jonge honden iets te makkelijk dacht over het muzikantenbestaan en iets te veel feestte, is er net op tijd eens goed voor gaan zitten en kwam onlangs met ‘Cheeky For A Reason’ op de proppen.

Ze klinken echt volwassener, ook al wil de innemende zanger Kyle Falcooner nog steeds het liefst het publiek aan het dansen zien. Maar een liedje als ‘The Clock’ hadden ze zes jaar geleden nooit kunnen schrijven. Het is een fijne, afwisselende en soms verrassende luisterplaat geworden, waarop Falcooner beter zingt dan ooit. Live zal het oude stuiterwerk dus gepaard gaan met meer rustmomenten, maar dat lijkt me juist een pre. Kom langs om de wedergeboorte van The View te aanschouwen! Ze nemen in hun eigen kielzog The Velveteen Saints mee: garage rock&roll uit Glasgow. Zo gaat de stroom bands eindeloos verder!

T-Ice