Vanavond eindelijk weer eens een aantal bandjes in de categorie: trommelvlies-verwoestend!

Stichting Grun’N Metals Combined organiseert samen met Poppodium Romein de voorronde van Groningen en Friesland van de Metal Battle.

Het doel van de battle is om beginnende bands de kans te geven zichzelf live 'in the picture' te spelen. De winnaar van deze avond gaat door naar de halve finale in Hoogeveen en de winnaars daarvan komen uit in de grote finale in Atak in Enschede.

Maar goed, zover is het nog lang niet. Vanavond eerst de voorronde, waarin de volgende bands zullen strijden om een plaats in de halve finale:

Destitution
Opgericht in 2007 met als doel old-school thrashmetal te maken, zonder daarbij melodie, variatie en compositie uit het oog te verliezen. In 2009 namen ze hun eerste promo op en in 2011 verscheen hun EP ‘The Human Error’. In september 2013 zijn de mannen wederom de studio ingedoken om hun debuut-album op te nemen, dat  voornamelijk gaat over het gebrek aan menselijkheid in deze moderne tijd waar geld en technologie de overhand heeft.

Ethraid Engrin
Zoals ze zelf in hun biografie schrijven is de band ontstaan ‘uit de diepste en duisterste krochten die Noord Nederland heeft’. Deze jonge band is sinds 2013 actief in de metal scene, en heeft al een aantal optredens gedaan. Ze voelen zich helemaal thuis op het podium. Onlangs heeft de band hun debuutalbum opgenomen. Met thema’s als duisternis, depressie en mythologie neemt hun black metal je mee naar de donkere kanten van het leven, en doet je als vanzelf zwelgen in wanhoop en depressie.

Fearium
Met de slogan: You Party – We Rock zal de heavy rock band uit Noord-Nederland vanavond op het podium staan. Opgericht in 2010 haalt Fearium zijn invloeden uit de rock, blues en metal. In 2012 duikt het viertal de studio in en wordt er een EP opgenomen die begin 2013 gereed is. Een pianist wordt aangetrokken die het geluid van de band weet te verrijken en eind 2013 nemen ze hun nieuwe singel ‘Ginger – de roodharige heks’ op.

Foul
De band heeft een passie voor muziek, zo schrijven ze. Ze combineren polyritmiek, blast beats, ballades en chaos met blues en progressive rock en weten dit tot een eigen geluid te creëren. In 2009 werd de band ergens in Groningen opgericht. Ondanks dat er genoeg tracks op de plank liggen, zijn ze nog niet bezig met een album. Misschien na vanavond?

The Horrible Twunts (tijdens juryberaad)
Deze band, de winnaar van de Groninger voorronde in 2012, heeft de eer om tijdens het juryberaad te spelen. THT is opgericht in 2007 en speelt een stijl die omschreven wordt als een mix tussen hardcore en deathmetal. De muziek wordt sterk beïnvloed door nieuwe ontwikkelingen in extreme muziek in combinatie met een hardcore hart en de wil om origineel te zijn. Live klinken ze agressief als een betonnen muur, gemengd met een juiste hoeveelheid humor. In 2012 nam de band hun tweede EP op. 

Speelvolgorde is via loting op de avond zelf, dus kom op tijd om je matties aan te moedigen!

Japke