De Groningse indierockband Vox Von Braun vertrok in 2010 naar Brighton om samen met producer Matthew Twaites (Electric Soft Parade) hun tweede album – opvolger van Something Ain’t Wrong (2008) - op te nemen in de ooit door The Levellers opgerichte Metway Studios, waar in het verleden ook Clearlake, Orbital en Nick Cave platen opnamen. Niet lang na de opnames speelde Vox Von Braun als support van Black Rebel Motorcycle Club in VERA en Teenage Fanclub in Tivoli. De support van BRMC leidde ertoe dat frontman Peter Hayes op eigen verzoek de songs voor de nieuwe plaat ging mixen in zijn thuisstudio in LA. Nu, na twee jaar schuren, schaven, mixen en verder opnemen, komt “Rich & On Wheels” van Vox Von Braun op vinyl uit bij Subroutine Records.

Bij een plaatpresentatie horen natuurlijk vrienden en bekenden, zowel op het podium als ervoor. Deze zijn gevonden in Spilt Milk en The Fire Harvest.

Spilt Milk is geen onbekende naam in Groningen. In de afgelopen jaren werd er al gespeeld tijdens Noorderzon, de Popronde, Zomercafés en in de VERA downstage. Het Amsterdamse vijftal bracht in 2012 de veelgeprezen EP ‘Carnet de Voyage’ uit op Subbacultcha! De EP bevat folky, rammelende, Velvet Underground-esque interpretaties op de gedichten van Wallace Stevens. Frontvrouw [en ex-Zienema medewerkster] Brenda brengt de schitterende teksten met enorme overtuigingskracht, bijgestaan door gitarist, podiumbeest en Spekkie Big-goeroe Marc van der Holst en de stille krachten Daan, Shane en Jan-Pieter.

Ook in de Utrechtse band The Fire Harvest zien we enkele bekenden terug op het podium van VERA. De band gaat al een aantal jaren mee en speelden in die periode in wisselende samenstellingen. Nu is er een vaste line-up gevonden en komt er tijdens Le Guess Who een eerste release uit. Zanger/gitarist Gerben Houwer (ex We vs. Death) vormt nu met zijn broer Gibson (Lost Bear), Jacco van Elst (This Leo Sunrise) en Bart Looman (Audiotransparent) een soort van ouderwetse superband.. De band brengt schitterende desolate country/slowcore tracks in de traditie van bands als Low en American Music Club. De nieuwe EP wordt uitgebracht bij Subroutine, op cassette-met-bijgeleverde-tweedehands-walkman. Onlangs verscheen een preview van de release in de vorm van een video voor Secret Holy Place (zie onder).