Eigenlijk een mirakel dat The Walkmen nog in VERA komt spelen. Al dertien jaar lang is de band uit New York stap voor stap gegroeid, bij elk van hun zeven platen. Vooral sinds 2008 verkeert The Walkmen in een groeistuip: ‘You & Me’ zorgde voor de doorbraak in eigen land en veroorzaakte de eerste lichte reuring daarbuiten. De rimpels in de vijver werden groter toen in 2010 ‘Lisbon’ het licht zag. De plaat werd alom de hemel in geprezen en The Walkmen werd een veel gevraagde act in binnen- en buitenland.

In 2011 speelden ze in Vera en ik herinner me nog goed dat ze me gaandeweg tijdens de set steeds meer wisten te vangen met hun ingenieuze liedjes. Stond ik in het begin nog wat neutraal toe te schouwen, aan het eind was ik om en erg enthousiast. Dat waren er meer, want de show scoorde een verdienstelijke 15e plaats in de Vera Poll van dat jaar. Het jaar daarop kwam de laatste schijf ‘Heaven’ uit en stonden ze op allerlei festivals als Lowlands, waar ze zelfverzekerd en alsof ze het al jaren deden een gooi naar de dagprijs deden. Op London Calling later dat jaar deden ze dit nog eens dunnetjes over. Met schijnbaar gemak pakten ze de grote zaal van Paradiso in.

De reden hiervoor is de geweldige live-uitvoering van hun toch al niet misselijke repertoire. The Walkmen durft ‘groot te denken’, net zoals bands als Arcade Fire, The National, Fleet Foxes en Other Lives dat doen. En dat slaat de laatste jaren blijkbaar enorm goed aan. Zanger Hamilton Leithauser heeft een groots bereik (luister naar ‘Heaven’) en gaat zich steeds meer op zijn plek voelen als frontman op het podium. De fraaie gitaarpartijen van Paul Maroon tillen de band boven zichzelf uit. Orgel en piano geven extra verdieping. Muziek voor de festivalweides, zonder dat het te plat Amerikaans wordt. Daarvoor zitten de nummers te knap in elkaar, en is Leithausers stem net iets te schor. Dit is gewoon één van de beste indierockbands van dit moment!

Als we de groeigrafiek van The Walkmen aanschouwen, moeten we dus concluderen dat het een klein wonder is dat ze een zaal als VERA nog aandoen. Een buitenkans voor de groeiende fanschare, helemaal na de succesvolle festivals van vorig jaar. Koop je kaartje dus op tijd, om teleurstelling te voorkomen. En kom ook op tijd, want er wordt vast nog een voorprogramma aan de avond toegevoegd. Waarna je totaal op kunt gaan in de volwassen sound en de indiehits van The Walkmen!

T-Ice