Driemaal is scheepsrecht voor de heren van Wallace Vanborn. Vorig jaar stonden ze (twee dagen achtereen) in het voorprogramma van De Staat en afgelopen april mochten ze openen voor Blood Red Shoes. Maar nu krijgen de Gentse stonerrockers dan eindelijk hun welverdiende volledig eigen show in Vera. Na een moddervette Europese tour met 40 shows in 9 landen mag dat ook wel. De band is klaar voor een stevige stap richting grote internationale bekendheid. Zoals Nederland de laatste tijd Triggerfinger heeft omarmd, zo zou Wallace Vanborn er zomaar bijgegrepen kunnen worden. Wie weet steken ze hun gewaardeerde collega’s zelfs wel naar de kroon waar het intensiteit bij live-optredens betreft.

Het trio treedt al samen op sinds 2006, maar pas in 2010 kwam debuutplaat Free Blank Shots uit. Met daarop stevige stonerrock doorsmeerd met geile grooves, die de dansbaarheid duidelijkheid ten goede komen. Afgelopen mei kwam opvolger Lions, Liars, Guns & God uit, waarop de Vlamingen dubbel en dwars bewijzen uitstekend overweg te kunnen met wisselende maatsoorten en atypische gitaarriffs. Ook hier weer een goede afwisseling tussen stampende stoner en dansbare grooves. Het album is geproduceerd door David Bottrill, die onder andere bekendheid geniet vanwege zijn sleutelrol in het geluid van Tool en Muse, maar bijvoorbeeld ook met dEUS gewerkt heeft.

Haast zonder adempauze ramt Wallace Vanborn op de nieuwste plaat een dozijn sterke songs door je strot, die alleen maar smaken naar meer. Live laten ze je ongetwijfeld ook nauwelijks naar adem happen, dus wees voorbereid op een overweldigende oplawaaier. En leer vast de lyrics van single ‘Cougars’uit je hoofd. Kijken of meebrullen een beetje werkt bij deze band. Hou je van Kyuss, Triggerfinger en/of Queens of the Stone Age? Dan zit je bij Wallace Vanborn meer dan goed! Deze mannen gaan we veelvuldig terugzien op de grotere festivals de komende jaren. Te beginnen met Eurosonic, waar ze in januari voor het tweede opeenvolgende jaar acte de présence mogen geven. Als dat geen goed teken is... U bent vast gewaarschuwd!

-Weedebee