Soms vind je wel eens ergens in een doos op zolder een oud cassettebandje terug, die je, mits je nog een cassettedeck hebt, bij beluistering ver terugwerpt in de tijd. Ouwe garagerock uit de 60’s-70’s bijvoorbeeld. Het genre dat de laatste tijd zo opmerkelijk aan een revival bezig is, hier in VERA natuurlijk luid toegejuicht. Laatst speelden hier nog The Babies en Glow Kit, en eerder Mikal Cronin (in augustus terug!), The Men, Traumahelikopter, Jacuzzi Boys, Allah-Las en zo kan ik wel doorgaan. En ook de debuutplaat van Warm Soda klinkt precies alsof je een oude cassette opgegraven hebt.

Dat klinkt stoffig, maar ‘Someone For You’, hoewel duidelijk leunend op de lofi-bands uit die gouden decennia, klinkt een stuk frisser dan dat. Tuurlijk gebruikt zanger Matthew Melton zo’n oude fuzz-microfoon a la Julian Casablancas ten tijde van ‘Is This It’, maar The Strokes doen ze verder niet na. Warm Soda laat wel net als zij gelijk bij het debuut zien dat het talent heeft voor het schrijven van ‘het liedje’: dit is pure garagepop, meestal op powerpop-tempo gespeeld trouwens. De titelsong, met Brits aandoende gitaartjes als The Rifles; ‘Jeanie Loves Pop’ met het speelse refrein; ‘Spellbound’, met een hoofdrol voor bassist Chase Oren; het swingende ‘Diamond Ring’ en het bezwerende ‘Only In Your Mind’ met heerlijk riffje moeten live haast wel gaaf gaan worden.

Gelukkig duurt de plaat maar een half uur, want dat is net lang genoeg om alle nummers aandachtig te kunnen horen. Ze beginnen namelijk gaandeweg wel wat op elkaar te lijken, een euvel dat wel meer voorkomt in dit genre. Bij nadere beluistering hebben ze toch wel allemaal een bepaalde ‘hook’ maar het kunstje kennen we al van…ja inderdaad, de jaren ’70-garagebands haha. Wat boeit het: live is Warm Soda zeer goed in staat een prima potje te rocken. Met het gitaargeweld op afsluiter ‘Lola’ moet dit helemaal goed komen.

Als je dacht: die naam Matthew Melton ken ik ergens van, dat kan kloppen. Hij maakte drie garagepunkplaten met Bare Wires, alvorens die band uiteen viel, nota bene tijdens een show op SXSW. Met Warm Soda gaat hij meer de popkant op, maar zijn de leren jekkies zeker niet verdwenen. Op het Castle Face-label van Thee Oh Sees’ Jon Dwyer (die tussen haakjes ook al zo’n toffe plaat uithebben!) bracht Melton ‘Someone For You’ uit, die dus weliswaar geen tienen scoorde, maar wel overal voldoendes. En we weten allemaal dat je daar ook mee kunt slagen in de toekomst! Kom ouderwets rocken bij deze ‘Beauty of the Underground’ en kom vooral op tijd: er wordt nog een voorprogramma aan vastgeplakt, anders staan we na een half uur al weer op straat en zo oud zijn we nou ook weer niet!

 

T-Ice