Daar zijn ze weer, de vier heren uit de Texaanse hoofdstad Austin, de band die altijd als een volle smeltkroes lijkt over te lopen aan muzikale ideeën en invloeden. White Denim komt voor de tweede keer ons  laten genieten van een portie psychedelische en experimentele garagerock.

In het achtjarige bestaan heeft de band vijf albums volgeschreven, en evenzoveel EP’s. Dat de band van experimenteren houdt komt bij elk zorgvuldig geschreven nummer naar boven. Ook staan de recensies bij elke nieuwe release altijd vol met verwijzingen naar de veelheid van invloeden en lijsten van verschillende genres. Natuurlijk zijn het ook de talloze invloeden die White Denim zo spannend en uniek maakt. Laat je echter niet afschrikken door de vele tempo verschuivingen en uitstapjes naar verschillende soorten muziek; want ook al lijkt het of de band probeert zo veel mogelijk noten in elk moment van elk liedje te stoppen, het blijven altijd erg fijne melodieën en goed opgebouwde nummers.

Eind oktober belooft de band met een nieuw album te komen: ‘Corsicana Lemonade’, in samenwerking met Wilco’s Jeff Tweedy. Hoewel ik tijdens het schrijven van dit stukje er helaas nog niet naar heb kunnen luisteren, staat er al wel enige tijd een single online dat als voorproefje kan dienen. Hier gaat de band rustig verder waar ze gebleven waren. Terwijl het nummer vrolijk van het ene onverwachte ritme naar het andere loopt, krijgen ze het toch voor elkaar er een erg aangenaam refrein in te verstoppen, inclusief meezinger. Als finale word je ondergedompeld in een heerlijk instrumentale, gitaar gedreven,  psych-getinte uitval, zoals je gewend bent van het gezelschap. Het feit dat ik mijzelf al meerdere malen heb betrapt de repeat button op YouTube te hebben aangeklikt, lijkt mij een goede voorbode.

Mee voor in het voorprogramma is het Engelse Syd Arthur. Naar eigen zeggen maken de heren “psychedelische funck rock”. Verwacht progressieve muziek - maar geen mengelmoes van onafgewerkte ideeën. Nummers met een gemakkelijke, natuurlijke stroom versterkt door een bijzonder aangename vocale bijdrage.

Merijn