Leuk bandje, hoor, dat White Denim. Goeie muzikanten en bedolven onder de goede kritieken. Maar zie er maar eens iets verstandigs over te zeggen: over wat voor muziek ze nou eigenlijk maken, bijvoorbeeld. Want het gezelschap uit Austin, Texas, heeft een behoorlijke tik van de muzikale molen gekregen en het vasthouden aan één, coherente stijl is veel te min voor ze. White Denim is soort van grabbelton: het is altijd een verrassing wat je naar boven haalt.

Zelf noemen ze het 'grog' en mijn associatie met het huis-tuin-en-keukenmiddeltje dat je vroeger tegen griep innam heeft daar niks mee te maken. Bij White Denim slaat 'grog' op de een samentrekken van 'garage' en 'progrock', waarbij dat laatste voornamelijk resulteert in behoorlijk maffe muzikale invallen, tempowisselingen en allerlei andere leukigheidjes op muzikaal gebied. Een soort van Frank Zappa in garageformaat, eigenlijk.

De band wordt in 2005 opgericht en debuteert in 2007 met 'Workout Holiday', een samentrekking van twee eerder verschenen EP's, waarmee de band zowel in Amerika als in Europa indruk mee maakt. De plaat staat vol met drukke postpunk en tal van verwijzingen naar nog meer genres. Volgens de recensenten is het al een plezier op zich om uit te pluizen door wie ze nu zijn beïnvloed. Twee jaar later, met volgende plaat 'Fits' gaat de band door op het ingeslagen pad. De plaat wordt omschreven als een soort van 'Jimi Hendrix meets The Mars Volta' en dat klopt wel aardig. Retrogitaren worden gekoppeld aan muzikaal vernufd en een stevige scheut gekte maakt het feest compleet. Het meest recente volledige album is ongeveer een jaar oud en heet 'D' en leverde de band een plek op als voorprogramma van Wilco, een mooie beloning voor een band die zich tot doel gesteld te hebben om de gehele Amerikaanse muziekgeschiedenis in een paar liedjes samen te ballen.

Ze worden begeleid door White Arrows, uit Los Angeles, wat ook al zo'n avontuurlijk ingesteld gezelschap is. Ze koppelen psychedelica aan de nodige tropisch klinkende ritmes, wat je dus 'tropicalia' schijnt te noemen. Het klinkt in elk geval bijzonder zomers en als prima beginpunt voor een mooie en spannende muziekavond in de Grote Zaal.

- Bart