Wie de film High Fidelity heeft gezien, over de relatieproblemen van een platenhandelaar, is bekend met de band Kinky Wizards. Deze fictieve act van skatende broekies zijn verantwoordelijk voor de eerste cd op het platenlabel van de hoofdpersoon, met de heerlijke titel I Sold My Moms Wheelchair (in werkelijkheid is het een nummer van Royal Trux trouwens). Ongeveer als Kinky Wizards klinkt White Fence, gruizig en psychedelisch en zo stel ik me de leden van de band ook een beetje voor. Jonge muzikanten die zich geen reet aantrekken van wat de wereld wil en op die manier ‘per ongeluk’ enorm hip zijn.

Frontman is Tim Presley, de zanger en gitarist van punkrockband The Nerve Agents, die zich met White Fence dus op heel wat minder agressieve sixties garagerock stort.  White Fence maakte in korte tijd al een smak platen. In 2012 verschenen binnen een maand tijd zelfs twee stuks, Family Perfume Vol. 1 en Family Perfume Vol. 2. Twee albums vol klassieke psychedelische nummers met een flinke vleug rock 'n roll.

White Fence maakt lekkere Westcoast gararerock in hetzelfde straat je als The Oh Sees,The Fresh & Onlys en The Strange Boys. Samen met zijn boezemvriend Ty Segall flanste Tim Presley dit jaar ook nog met twee vingers in de neus het mini-album Hair in elkaar. Dat dit concert hoge ogen gaat gooien in de Verapoll zou me daarom ook niets verbazen.

Uit dezelfde familie komt voorprogramma The Feeling of Love, een band uit het Franse Metz, die zelf hun muziek ‘kraut space garage’ noemen. Met volop gierende gitaren, galmende orgeltjes en zang klinkt hun alweer derde album Dissolve Me inderdaad alsof ze in een Sojoez-capsule onderweg zijn naar Mars. Ze houden zelf erg van Suicide, Spacemen 3 en Pussy Galore, maar hun garagesurf klinkt mij net een beetje vriendelijker in de oren.

Nog een tip: de jongens van White Fence zijn ook erg creatief op papier. Kijk eens op hun whitefenceartcollective-blog voor prachtig band-artwork en mooie posters van verschillende kunstenaars van diverse podia (wellicht komt die van Vera er ook nog op), maar ook heerlijke tekeningen van Tim Presley, die al z’n artwork zelf doet.

-Tsjalling