Ja, hier kijk ik dus echt wel naar uit. Eenmansband Will Samson komt vanavond onze kelderbar verwarmen met zijn experimentele singer/songwriterschap. Deze man-met-gitaar uit de UK heeft via rondreizen door de Himalaya de innerlijke rust gevonden en straalt dat door in zijn muziek.

De experts verwijzen naar Bon Iver en Mount Eerie. Ikzelf hoor er wat ambient, postrock-achtige invloeden in. Zeker op zijn plaat “Never Give Up” uit 2010, in zijn eentje ingespeeld op een oude 8-track recorder, hoor je hem eigenlijk nauwelijks zingen. Met gitaar, piano, drums en elektronica maakt hij soundscapes die mij aan iets als Sigur Ros doen denken.  

Op zijn uit 2011 stammende “Hello Friends, Goodbye Friends” neemt-ie een stapje terug uit de soundscapes en gebruikt hij meer zijn gitaar en falsettostem om hetzelfde effect te bereiken. Fragiele akoestische pop met ambient elektronica las ik ergens.

Ik ben benieuwd hoe hij die sound gaat overbrengen in zijn eentje. In het Groninger Museum afgelopen november had hij naast zijn gitaar nog een begeleider op piano en een flink stel elektrische bakjes, maar op Youtube-filmpjes flikt-ie het ook met alleen zijn stem en een akoestische gitaar. Hoe dan ook, dit zou wel eens een erg mooie avond kunnen worden. Oogjes dicht, snaveltjes toe. Wegdromen maar. - CHRIS