Psychotherapeut en folkzanger - bij William Fitzsimmons blijkt het een ideale combinatie. Zonder angst om zichzelf bloot te geven bezingt hij in een intrigerende mix tussen introspectie en observatie zijn ergste misstappen, zijn verlangens en zijn angsten. En dat al zes jaar en vijf albums lang. De man met het strenge voorkomen (een reusachtige baard, grote hoornen bril en diverse tatoeages), die echter de vriendelijkheid zelve blijkt. Met een bedeesde stem zingzegt hij zacht zijn teksten, waarvan hij in interview meermaals de wens heeft uitgesproken dat ze helend werken.

Muziek is voor de man uit Illanois een ideale manier om te communiceren. Als kind van blinde ouders groeide hij op in een huis vol geluiden en muziek. Je zou kunnen zeggen dat muziek een manier was om dingen te laten zien. Die beeldende kracht is opgepikt door diverse bekende tv-series als Grey's Anatomy en One Tree Hill, waardoor hij - zeker in Amerika - flink wat extra exposure heeft gekregen. Daarbij helpt het ook dat zijn muziek, ondanks de soms behoorlijk duistere teksten, behoorlijk zoet klinkt. Bijna zalvend.

Goede aanknopingspunten zijn Bon Iver en Sufjan Stevens. De laatste maakte wellicht niet geheel ontoevallig een album getiteld Illanois. Fitzsimmons heeft zijn bewondering voor beide muzikanten nooit onder stoelen of banken geschoven. Mannen die hun hele leven in hun muziek stoppen. Toch is voor hem persoonlijk muziek geen passie, geeft Fitzsimmons aan in interviews. Dat blijft psychologie – het bestuderen van mensen. Muziek, zo zegt hij, is meer een levensstijl. En als die muziek dan ook nog eens over het leven zelf gaat, klopt het helemaal.

 Alvorens de Baard het podium betreedt, speelt eerst Slow Runner, een indiepopduo uit Charleston. Twee mannen met bijzonder veel humor, getuige de 'How to write your band's bio' op hun website. Waarin te lezen valt dat ze al aardig wat jaartjes bezig zijn, hip zijn met bliepjes en bloepjes en - het moet niet gekker worden - ook al bij Grey's Anatomy en One Tree Hill te horen zijn geweest! Verwacht mooie gelaagde muziek met scherpe en gevatte teksten. Tegelijk hip en bijzonder vertrouwd. Ongetwijfeld een blijvertje!

Weedebee