Natuurlijk, sinds Kyuss eind jaren 80 de stonerrock heeft uitgevonden zijn de woestijnpaden van dit zwaar denderende genre in de loop der tijd behoorlijk platgewalst. Toch zijn er altijd weer stonerbands die ook nu nog op weten te vallen, hetzij door de uitvoering, de pakkende riffs en songs, of door een eigen geluid met een variatie aan invloeden. Bij Wo Fat uit Dallas, Texas gaat dit allemaal op. In een bulderende combinatie van stoner, doom, psychedelica en moerasblues weet het trio je moeiteloos mee te zuigen in een eigen donker universum. Een universum waarin ondoden, hellehonden, demonen en uiteraard zware riffs de lakens uitdelen.

Wo Fat is al weer zo'n 10 jaar bezig sinds gitarist Kent Stump in 2003 de band heeft opgericht met drummer Michael Walter en bassist Tim Wilson. Het doel is ultrazware seventies rock te maken, die trouw blijft aan de beginselen, die door bands als Black  Sabbath, Led Zeppelin, Jimi Hendrix en ZZ Top zijn gevormd. Dat betekent ook, dat het trio volop gebruik maakt van de vrijheid om te improviseren, zoals hun illustere voorgangers, om samen alle kanten op te vliegen in fuzzende omlaaggestemde riffs.

In 2006 brengt Wo fat 'The Gathering Dark' uit, waarmee de toon wordt gezet voor de latere platen, een mix van Mississippi Hill Country blues,  freaky, psychedelische uitspattingen en loodzware Sabbath-style riffs. Op 'Psychedelonaut' (2009) en 'Noche del Chupacabra' worden de nummers steeds langer en uitgesponnen en gaan meer richting doom. 'Noche del Chupacabra' belandt dan ook op een flink aantal Top 2011 lijsten binnen de stoner/doom scene.

Op de laatste plaat 'The  Black Code' gaat Wo Fat weer een stap verder en lijken de gevarieerde nummers bijna in een organische jam tot stand te zijn gekomen. Het ene moment zit je nog in langgerekte spaceriffs, dan wordt je opnieuw wakker geschud door stuiterende Dr John-meets-Sabbath voodoostoner. Ben benieuwd hoe dit op het Vera-podium gaat klinken!

Niet alleen in de woestijn worden zware riffs gebakken, maar ook in een metropool als Parijs. Abrahma is ontstaan uit de resten van Alcohsonic, dat sinds 2005 een mix van stoner, southern rock en blues maakte. Abrahma pakt de draad weer op en brengt in 2012 het 70 minuten lange debuut 'Through The Dusty Paths Of Our Lives' uit, waarop ook een gastbijdrage te horen is van Monster Magnet-gitarist Ed Mundell.

Dikkie.