LET OP! Door de toevoeging van Dead Lord en de afzegging van de vorige support, zijn de tijden veranderd en beginnen we vanavond om 20:20 uur.

Of het door het winterse klimaat, de uitgestrekte donker beboste heuvels of ijskoude gletsjers komt weet ik niet, maar Zweden herbergt een aantal van de meest internationaal geroemde bands in het metalgenre. Net als de andere Scandinavische landen, waar de leefomstandigheden even donker, koud en naar zijn. Lichtelijk overdreven misschien, maar het heeft ongetwijfeld impact gehad op de sound voor bands als At The Gates, Meshuggah, Grave en Entombed. En dit lijstje kan nog wel even doorgaan. Op een gegeven moment kom je dan uit bij Wolf uit Örebro, gelegen recht in het hart van Zweden.

Al in 1995 draaiden zij de versterkers op 11, smeerden de ketting van het bassdrum pedaal en ramden op de open snaar van de bas om de meest snelle en pompende muziek denkbaar te bouwen. Uiteraard ontbraken de lange haren en zwarte Judas Priest of Maiden shirts niet. Alles onder het bandmotto real metal for true bastards! Nu, bijna 20 jaar later, levert het Zweedse viertal nog steeds datzelfde product: ijzersterke heavy metal. Maar stilstaan in de tijd doen ze niet, getuige het moderne en erg strak geproduceerde nieuwe album.

‘Devil Seed’ is de naam van dit zevende werk, opgenomen door Jens Bogren (Opeth, Katatonia). Voor zover het mogelijk is in metal, valt het voor de kenner meteen op dat het algemene tempo wat lager ligt dan op voorgangers ‘Ravenous’ en ‘Legions of Bastards’. Dit geeft wat meer ruimte voor afwisseling en variatie en vormt een natuurlijk fundament voor de galmende zang en bij vlagen melodische gitaarriffs. Hoe dan ook, de heren voorzien ons met 100% klassieke metal met extra leer en extra spikes. Voor de liefhebber een niet te missen avond dus, al is het alleen maar om de live show van Edge of Serenity in het voorprogramma te mogen bezichtigen. Een formatie van eigen bodem, aangevuld met onze oosterburen. Deze melodische metalband timmert ook al enige tijd aan de weg, en hebben veel geleerd tijdens tours met grootheden als Slayer en Marduk. Female-fronted metal aus dem obersten Regal!

- Merijn