Schreef ik een paar jaar terug nog over de fantastische en unieke kans om een band als Wolves In The Throne Room (WITTR) live aan het werk te zien, staan ze hier inmiddels voor de derde keer met hun vierde album onder de arm de zaal haast uit te verkopen… Nu zit ik er wel vaker naast (de wereldfaam voor Aardtmann op Vuurtopberg is er ook nog steeds niet), maar in dit geval had niemand in kunnen schatten dat een op het eerste gezicht typische USBM band zou doorgroeien tot zo’n beetje de enige blackmetalband (ooit) die credible is in de scene én in platenkasten en ipods ver daarbuiten te vinden is.

Daar zijn verschillende redenen voor. Zo gaan de teksten niet over oorlog, haat en satan, maar over aarde, natuur en transcendentie. Er zijn geen stekels, geen corpsepaint en geen kerkverbrandingen. Ook de muziek, hoewel op een stevig fundament van blackmetal, heeft veel raakvlakken met shoegaze, postrock en een sfeer die je vaker tegenkomt in neofolk en aanverwante genres. Aan de andere kant zijn ze weer heel bescheiden, vreselijk onhip en trekken ze volledig hun eigen plan, waardoor ze het toch wel conservatieve (black)metalpubliek niet van zich hebben zien vervreemden. En dat is ondanks de toegevoegde korrelige analoge electronica en slepende instrumentale overpeinzingen.

WITTR weet zich op nog een ander vlak te onderscheiden van andere blackmetalbands: live zijn ze namelijk zonder meer fantastisch. Ook als je niets met de muziek hebt, is het geweldig om te zien hoe drie kerels een onvoorstelbare bak herrie op ons los laten. Net als met bijvoorbeeld het gedreun van Swans verliezen dingen hun betekenis in de kolkende en suizende herhaling en onstaat er een gevoel van transcendentie en tijdloosheid. Hoogdravend? Jazeker, maar de mensen die er de vorige keer bij waren weten dat er geen woord van gelogen is.

Een (toch maar niet vertaald) stukje uit de liverecensie van kwaliteitsblog The Quietus: (Tip van de dag als je ook zat bent van die hopeloos neofiele kutblogs overal.)

“Everything that is good about not just black metal or even music but life in general is pouring from the amps and souls of the three men on stage. To witness this, to participate in it, is to understand the world at some higher level."

Kijk, zo ver wil ik (nét) niet gaan maar het moge duidelijk zijn dat deze jongens een zeer goede indruk hebben gemaakt. Mocht je slechts één metalshow bezoeken dit jaar (of ooit) laat het dan deze zijn!

Het voorprogramma wordt verzorgd door de bevriende band Wolvserpent, een angstaanjagende en plechtige doomband. Ik ken ze niet zo goed maar wat ik hoor is behoorlijk eigenzinnig en “aards”. Absoluut de moeite waard om op tijd voor langs te komen!

Hans