Afgezien van de gelegenheidsprojecten tijdens de Zomercafés, zal het niet vaak gebeuren dat een band haar eerste show ooit mag spelen in de Kelderbar. Dan moet het wel héél goed zijn. Maar net als bij voetbalclubs met een goede jeugdopleiding komt er in “undergroundhoofdstad Groningen” (quote 3voor12) om de zoveel tijd weer uitzonderlijk talent bovendrijven. WOLVON is zo’n kaliber band, die eind 2011 dus Downstage hun debuutoptreden gaven. Vanavond wordt alweer de vierde show hier. Zo goed dus!

Deze drie baardapen, zeer actief in het Grunnense bandwezen en tevens actief als gastheren van de vermaarde Lepel Concerts, hebben in die korte tussenliggende periode een fanatieke fanschare opgebouwd. Mijn collega’s van Downstage zijn helemaal lyrisch en noemen WOLVON al “de beste Groningse band sinds Jimmy Barock, als je tenminste van overstuurde indiepop houdt”. Ik wil daar postpunk-dreampop aan toevoegen. Afgelopen herfst waren zij al terug te zien in de Kelder, een memorabele show die hen pardoes de Awards voor Beste Concert Downstage en Beste Groningse Band opleverde! Had ik al gezegd dat WOLVON écht goed is?!

En net als bij voetballers stromen bands dan door naar de eredivisie, in dit geval de Grote Zaal. Tussen beide Kelderbarconcerten mocht Wolvon voor niemand minder dan Cloud Nothings openen, wat ook al zo’n legendarische avond werd. En dat zonder al teveel plaatwerk. De drie nummers tellende EP ‘Comfort’ en een split met Neon Rainbows, dat was het wel zo’n beetje. Toch hadden ze live heel wat meer liedjes voorradig. In Stad en Ommeland werd de roep om een heuse LP gaandeweg steeds luider.

Vanavond wordt dan eindelijk de langverwachte debuutplaat, getiteld ‘folds.’, gepresenteerd. Vanzelfsprekend met de verpletterende liveshow waar de band de afgelopen jaren zo bekend, berucht en geliefd mee geworden is. Geoefend hebben ze genoeg: door gans het land en tot in Belgrado aan toe speelde dit trio de zalen plat. Komt dat zien, ze zijn het meer dan waard. En neem dus een paar knopen mee en koop die plaat, want dan doe je net als de bandleden van Wolvon zelf: support your local scene!

Oudere mensen noemen het noise, jongeren noemen het trash, maar volgens MAZE zelf is het lo-fi-no-wave. Ze zullen in ieder geval een hoop geluid maken op het podium in het voorprogramma.

T-Ice

Speelvolgorde:
21.00: Kin
21.45: MAZE
22.30: WOLVON