Wounded uit Emmen heeft als The Wounded de afgelopen decennia meermalen in Vera gestaan. De laatste keer in een uitverkocht huis tijdens de presentatie van de voorlaatste plaat 'Sunset' (2016). Eind 2023 verschijnen er na 7 jaar ineens twee platen kort achter elkaar: 'The Sky is Yours' en 'The Sky Is Ours', ofwel de dubbelplaat 'The Sky Is (Y)ours' (2023), waarop de gothic wave metal van Wounded weer onverminderd krachtig en emotioneel binnenkomt. Helemaal als je bedenkt dat bij het begin van de opnames drummer Alwin Schnoing is overleden en de band na een pauze de plaat heeft afgemaakt met drummer Peter Deddens. Het is ook de reden dat de band nu doorgaat als Wounded.

Naast Peter Deddens bestaat Wounded uit de eveneens pas vorig jaar aangetrokken gitarist Harold Feringa, terwijl bassist Andy Haandrikman en zanger/gitarist/toestenist Marco van der Velde leden van het eerste uur zijn. Het is vooral de hartverscheurende en oprechte zang van Marco van der Velde, eerder op deze site al eens omschreven als "Robert Smith ontdaan van alle franje", die Wounded laat klinken als een eigenzinnige metal-versie van The Cure.

"The Wounded is an underappreciated gothic metal act from the Netherlands. I’d describe their sound something like this; The Cure’s Disintegration with a metal backdrop and more overt sorrow. It’s a glorious concept that works in practice as well."

Het herkenbare epische, melancholische geluid van Wounded wordt tevens vergeleken met bands als Anathema, Katatonia en Paradise Lost. Combineer dit met meeslepende, pakkende nummers van hoge kwaliteit en je snapt waarom de platen van (The) Wounded sinds het debuut 'The Art Of Grief' (2000) je van begin tot einde bij de strot grijpen. Want hoewel de nummers vaak prachtig melodieus zijn, is de sfeer veelal donker en triest (tja, The Art of Grief). Dit wordt verder uitgebouwd op 'Monument' (2002) en het succesvolle 'Atlantic' (2004), waarna Wounded op verschillende festivals staat en en het podium deelt met bands als Anathema, Within Temptation, Moonspell, Paradise Lost, HIM en Tiamat.

Daarna duurt het wel 12 jaar voordat de wederom sterke en iets ingetogener opvolger ´Sunset´ uitkomt. Dat is erg lang, maar Wounded is nu eenmaal geen band, die zich onder druk laat zetten.

"Wij hebben nooit echt getwijfeld dat het album er kwam, maar wel werden we soms ongeduldig. De hobbels waar je over spreekt zijn echter nooit persoonlijk geweest. Het had vooral te maken met de invulling van tijd en privézaken. Prioriteiten liggen soms anders. Nu viel dat allemaal toevallig na elkaar: nieuw werk, studies, kids. Allemaal geweldig natuurlijk, maar het album bleef daardoor even wat langer liggen. Wat heet… jaren, haha."

De presentatie van 'Sunset' vindt dan plaats in Vera en terugkijkend zegt zanger Marco van der Velde het volgende:

"Dat was geweldig. We hadden niet verwacht dat er zoveel mensen zouden komen. Het was natuurlijk een poosje geleden. We hoorden vlak voor de show dat de zaal uitverkocht was en dit lang niet zo is geweest. Er is nog geen zaal geweest waar we een nare nasmaak aan over hebben gehouden, maar Vera blijft voor ons erg speciaal. Eigenlijk is het voor ons daar allemaal wel begonnen. We wonnen er in de aanloop naar de grote prijs van Nederland in 2000 de Noordelijke Popprijs. En de laatste releaseshows deden we daar. Ik kwam er al als puber om naar bands als Morbid Angel te kijken. Toen we het album live wilden gaan spelen, hebben we direct Vera gevraagd of het daar mocht. De show zelf was speltechnisch echt niet perfect, maar ik denk dat we daar hebben kunnen laten zien dat we de sfeer van onze songs live goed kunnen over brengen. En volgens mij is dat wel onze kracht."

Nu is er weer 7 jaar later 'The Sky Is (Y)ours', waarop producer Frans Vollink het Wounded geluid op zijn best laat klinken en de emotionele lading nog dieper gaat door het verlies van drummer Alwin Schnoing, zoals te horen is op de over hem verhalende titelsong 'The Sky Is Ours'. Verder is 'The Sky Is (Y)ours' weer een gevariëerde Wounded plaat, waarop je de verschillende  invloeden uit zowel postrock, symfonische rock en doommetal door de typische Wounded-sound hoort sluimeren. De presentatie is weer in Vera, zodat we de nummers van  'The Sky Is (Y)ours' hier live kunnen meevoelen met Wounded. Wie weet weer in een uitverkocht huis.

Dikkie.

Support Saint Martinez speelt een blend van rock en blues. Eigen sound, eigen creaties. Geïnspireerd door bands als Rival Sons, The Dead Weather, Kill It Kid, en Cuby+Blizzards.