Wat heeft onze geliefde Vera toch een veelzijdig programma. Dat je er terecht kan voor muziek is al wel enige tijd bekend. Dat we elke dinsdag een filmvertoning hebben onder de naam Vera Zienema weten de meesten onder jullie ook wel mag ik hopen (wie er nog nooit naartoe geweest is raad ik het van harte aan!). In 1964 kon je ook nog je avondmaaltijd in mensa V.E.R.A. scoren, dat kan tegenwoordig helaas niet meer (het eten voor de band wordt zelfs nog net niet ingevlogen…). Maar gelukkig is er dus nog wel muziek, film en - je voelt hem aankomen -  literatuur! Toegegeven, deze kunstvorm is iets minder prominent in het programma aanwezig dan eerstgenoemden, des te meer reden om deze avond van Write Now!  te bezoeken.

Write Now! werd voor het eerst georganiseerd in 2000 en is inmiddels uitgegroeid tot de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren van het Nederlandse taalgebied. Dit jaar zijn er niet alleen tien voorrondes in Nederland en Vlaanderen, maar is er voor het eerst ook een voorronde in Suriname. De voorronde van Noord-Nederland vindt, net zoals voorgaande jaren, plaats in Vera.

De deelnemers krijgen eerst een workshop achter gesloten deuren, verzorgd door Sidney Vollmer (schrijver van ‘Alles ruikt naar chocola’ en columnist voor onder andere Elle en Linda). Daarna gaat de zaal open voor publiek en kun je gewoon gratis naar binnen lopen om te genieten van de prijsuitreiking, waarvan de presentatie in handen ligt van de actrice Franceska Wagenaar (ze speelde o.a. in Grijpstra en de Gier). De prijsuitreiking bestaat niet enkel uit de bekendmaking van de winnaars en een voordracht van de nummer 1, maar is verder aangekleed met – je voelt het ook hier al aankomen – muziek en film!

Film is er in de vorm van de animatiefilm ‘In Dromen Voorbij’ van Sander Alt. Deze Rotterdamse filmmaker/animator past prachtig in het programma van Write Now!, hij heeft namelijk niet alleen affiniteit met film maar ook met poëzie. Hij verfilmde meerdere gedichten, waaronder het gedicht ‘In dromen voorbij’ van Delphine Lecompte. De stem die je hoort in de film is overigens van de schrijfster van het gedicht zelf.

Na een interview met twee workshopdeelnemers en Sidney Vollmer kun je genieten van muziek, die verzorgd wordt The Baggy Trousers. Deze formatie komt uit Zuid-Holland en maakt energieke, vrolijke en opzwepende soul/jazz/pop waarmee ze het onder andere al tot een plek op Lowlands geschopt hebben. Voor deze gelegenheid treedt The Baggy Trousers op als duo.

Als je dan al bijna vergeten bent dat het vanavond om een wedstrijd gaat, krijgt de Write Now!-winnares van 2010 Niña Weijers het woord. Ze treedt dit jaar op als juryvoorzitter en zal dan ook het juryrapport voordragen en de winnaars bekendmaken. De eerste prijswinnaar mag vervolgens zijn of haar inzending voordragen.

Genoeg te zien en te horen dus vanavond, voor ieder wat wils en voor ieder gratis toegankelijk. Je krijgt de kans om het nieuwe schrijftalent van Noord-Nederland te ontdekken (laat je niet afschrikken door dit stukje proza, ik was toch al te laat om iets in te zenden). Dat lijkt me een prima besteding van je zondagavond!

- Marinke