Het is een soort legende dat er in Nederland een miljoen mensen literaire ambities hebben. Zou het kloppen, dan is dat echt een enorm aantal! NRC Next heeft het fabeltje ontkracht in zijn rubriek Next Checkt. Er zijn wel een miljoen mensen bezig met schrijven als hobby, maar ‘slechts’ 60.000 willen er echt hun werk van maken.

Dat zijn er trouwens nog echt heel veel. Al die mensen die willen schrijven zoeken op de een of andere manier een podium, in de vorm van boeken, publicaties, blogs en optredens. Voor jongeren is er een podium dat jaarlijks Vera aandoet en dat is Write Now!

Deze landelijke schrijfwedstrijd voor jongeren heeft voorrondes in Nederland, Suriname en Vlaanderen, want hij is voor het hele Nederlandse taalgebied. Dit jaar voor de dertiende maal mag iedereen tussen de 15 en 24 jaar met een passie voor schrijven een inzending insturen. Dat mag elke literaire vorm aannemen; een gedicht, verhaal, column of rap, het maakt niet uit.

De jury van de voorronde beoordeelt de inzendingen op originaliteit, stijl, gevoel voor taal, ambitie, verbeeldingskracht, of er taalfouten in zitten en of het ook publiceerbaar is. Elke voorronde heeft grote verrassingen. Natuurlijk voordrachten van de winnaars van de eerste, tweede en derde prijs, waarvan de nummer een doorgaat naar de finale en een van de twee anderen kans maakt op een wild card.

Genoeg te zien en te horen dus vanavond, voor ieder wat wils en voor ieder gratis toegankelijk. Je krijgt de kans om het nieuwe schrijftalent van Noord-Nederland te ontdekken. Dat lijkt me een prima besteding van je zondagmiddag!

-Tsjalling

Programma:
- Animatiefilm: Aan een ruimtevaarder
- Dennis Gaens
- Annika
- winnaar Write Now!