Een avondje pretentieloze, vrolijke college-punk, dat staat ons te wachten bij het concert van het Amerikaanse vijftal Yellowcard. En daar is helemaal niets mis mee. Vera is als gesubsidieerde instelling van iedereen en zolang het van goede kwaliteit is, is alles welkom. En Yellowcard weet een stevig potje melodieuze herrie op het podium te brengen en is daarmee officieel goedgekeurd.

Je hoeft maar een paar nummers te luisteren en de bandfoto’s te bekijken en je weet meteen dat deze band thuishoort in het rijtje Jimmy Eat World, Get Up Kids en Blink 182. Lekkere energieke alt-punk dus, aangevuld met een bijzonder toefje slagroom, een viool.

Yellowcard werd al in 1997 opgericht in Jacksonville in Florida, maar pas in 2003 kwam de grote doorbraak van de band. Op dat moment hadden de jongens al drie albums uitgebracht. Het vierde album, uitgebracht bij major platenmaatschappij Capitol, bracht eindelijk de single voort die in de hitlijsten werd opgenomen: Ocean Avenue.

Tot 2008 speelt de band veel, brengt nog twee platen uit en wordt zelfs opgenomen in het computerspel Guitarhero: Modern Hits. Allerlei interne zaken, van zieke oma’s en veel gecancelde shows, maar ook leuke zaken als bruiloften, speelden echter een rol toen de band in 2008 voor onbepaalde tijd met verlof ging.

In 2010 is Yellowcard weer terug op het toneel. Een nieuwe plaat werd aangekondigd en een tournee gepland. Zoals zanger Ryan Key in een interview zei, stond de band weer te popelen om het podium op te gaan. Dat doen ze dus in Vera, met materiaal van het nieuwe album When You’re Through Thinking, Say Yes. De club haalt daarmee een band in huis die in eigen land vrij flink bekend is en toerde met onder meer Linkin Park en Good Charlotte.

Voorprogramma MakeBelieve probeert al vier jaar lang zich omhoog te werken in de Nederlandse popscene en dat lijkt al aardig te lukken. Dit voormalige 3FM Serious Talent speelde op grote festivals als Lowlands, Sziget in Hongarije en als voorprogramma van 30 Seconds To Mars.

De uit Groningen afkomstige jongens speelden al eerder in Vera, onder andere in een uitverkochte Grote Zaal tijdens een clubtour met Destine en Only Seven Left, twee bands die een vergelijkbaar publiek bedienen. Met zo’n verleden of moet ik zeggen ‘zo’n toekomst’, is het eigenlijk vreemd dat de band pas in 2010 een single uitbracht, het liedje From the start. Maakt niet uit, ze hebben het in een jaar tijd goed gemaakt, met door liefst vier singles uit te brengen.

Tsjalling